ВВС на Иран:F-14 Ruscat?

Pan.bg 08 мар 2012 | 10:36 views (3950) commentaries(0)
img aeronews.alle.bg
По време на посещението си през 1972 година американският президент Ричард Никсън обещава на шахиншаха на Иран Мохамед Реза Пахлави най-модерното оръжие. През януари 1976 година е доставен на Иран първият „F-14 Tomcat“. Според първия договор от януари 1974 година САЩ трябва да доставят 30 самолета плюс 424 ракети AIM-54 за 300 милиона долара. Няколко месеца по-късно поръчката е увеличена на 80 самолета, 714 ракети и други части. В последните са включени пълно въоръжение, резервни двигатели и други резервни части, които да осигурят безпроблемно използване на машините през следващите 10 години. Изградена е нова база Хатами в пустинята за самолетите със съответната структура за 5 ескадрили от по 16 самолета, която се намира до Esfahan.
След победата на Ислямската революция Иран(февруари 1979) е подложен на ембарго. Не е доставен и последният по договора самолет 80-ти „F-14 Tomcat“. Резервните части за самолетите бързо свършват. Особено остро се чувства това след 1990 година, когато започва и "канибализирането" на самолетите. Иран се снабдява от черния пазар на техника, но проблемите са големи. Междувременно най-модерната за времето американска техника за 15 години вече изостава от световните стандарти. Изходът е да се приспособяват руски системи и части в американските самолети. На първо място са променени цели важни системи, като радара и оптичната система. Те позволяват да се осъвремени въоръжението на самолета и да се използуват нови видове оръжия. Не е известно, дали е правен опит за замяна на двигателите "TF-30-414" с руски например "АЛ-31Ф серия 3", но това е сложна задача и без руска помощ, няма как да се реши успешно.
Въпреки това в иранските "F-14 Tomcat" има достатъчно руски части, така, че може да ги наречем "F-14 Ruscat". В момента Иран разполага с 44 машини. Според някои източници само 20 са в летателна годност. Според иранските медии Иран е успял със собствени средства да възстанови още 5 самолета и сега летят 25 машини.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка