Черна гора благодари на екипажите на натовските хеликоптери

Pan.bg 07 мар 2012 | 23:05 views (3155) commentaries(0)
img На 1 март заместник-министърът на отбраната на Черна гора Иван Машулович се срещна с американския консул в балканската държава - К. Браун, за да благодари лично за помощта, която оказаха екипажите на натовски хеликоптери в спасяването на граждани от големите снеговалежи.
Церемонията се състоя на военното летище в Подгорица, като по време на нея тържествено кацнаха няколко вертолета "Блек Хоук", а от тях слязоха екипажите, които спасиха редица черногорци.
Посланикът на САЩ К. Браун заяви: "Тази операция е ярък пример за същността на НАТО: да помогне на страните, когато са в беда. Искам да благодаря на американските войници за тяхната подкрепа към гражданите на Черна гора в тези трудни времена. По този начин бе създадено истинско приятелство. Ние знаем, че тази качествена мисия е резултат от успешното партньорството на американските и черногорските войници".
Припомняме, че в отговор на искане на правителството на Черна гора към НАТО за помощ след обилния снеговалеж, САЩ изпращат в Черна гора два хеликоптера "Блек Хоук" с 37 члена екипаж. Хеликоптерите UH-60A извършиха общо 12 мисии в градовете и селата, които бяха откъснати поради обилен снеговалеж. Пренесени са войници на Черна гора и лекари за спешна медицинска помощ, както и храна за засегнатото население, одеяла, лекарства, хуманитарни пакети, помощи от Червения кръст и фураж за животните.
Припомняме, че освен НАТО на Черна гора помогнаха и хеликоптери от армията на Черна гора, Гърция, Словения и Хърватия.
Как Гърция помогна прочетете тук:

http://www.pan.bg/view_article-1-9259-Balkanski-dyrzhavi-si-pomognaha-na-nivo-VVS-v-spasitelni-operacii.html

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка