Бригаден генерал Данчо Дяков отчете на пресконференция дейността на служба „Военна полиция”

Pan.bg 07 мар 2012 | 08:20 views (3993) commentaries(0)
img Бригаден генерал Данчо Дяков отчете на пресконференция дейността на служба „Военна полиция”

През изминалата 2011 г. служба „Военна полиция” е провела 833 разследвания по военни досъдебни производства като 654 от тях са приключени, отбеляза вчера, 6 март, директорът на служба „Военна полиция” бригаден генерал Данчо Дяков. Пред журналисти той посочи, че приоритетите на службата са предотвратяване на кражби на оръжие, боеприпаси, взривни вещества и общоопасни средства, разкриването и предотвратяването на корупционни действия и посегателства срещу икономическата и финансова сигурност на Министерството на отбраната, предотвратяването на разпространението и употребата на наркотици, разкриването и предотвратяването на терористична дейност, както и военнополицейското осигуряване на българските контингенти. За своята дейност през 2011 г. службата е изразходвала 21 800 000 лева.

През изминалата година подготовката на формированията на службата е проведена според стандартите на НАТО, отбеляза бригаден генерал Дяков. Взвод „Военна полиция” успешно се подготви за дежурство за участие в Силите за отговор на НАТО, а военнополицейски формирования участваха в ученията: “Бдителен страж 2011”, “Енергиен пламък 2011“, “Тракийска пролет 2011”, “Тракийска есен 2011“, “Бриз 2011”, в съвместното учение на Морската пехота и специалните сили на САЩ, които се проведоха на полигони Ново село и Црънча, както и в тактическото учение с бойна стрелба „Есен 2011”, с участието на формирования от Военновъздушните сили. Постоянно е участието на военнослужещи от служба „Военна полиция” в мисиите на българските конгингенти зад граница. Военни полицаи участват и в обучението на колегите си в Афганистан по линия на Европейския съюз.

„Военната полиция е дислоцирана в 16 гарнизона, което дава възможност за 60-90 минути да стигнем до всяка точка на територията на страната”, посочи бригаден генерал Дяков. От 2011 г. службата работи със собствена нормативна база – закон и правилник за прилагането му. Много от задачите се изпълняват в непосредствено взаимодействие с войсковите командири, прокуратурата, МВР, ДАНС, служба „Военна информация”, както и с други структури на националната ни сигурност, допълни още той.

В заключение бригаден генерал Дяков посочи, че в резултат на оперативно-издирвателната и контролно-охранителната дейност през 2011 г. са постигнати конкретни резултати в разкриването на престъпления и посегателства срещу сигурността на Министерството на отбраната.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка