Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов даде висока оценка на военнослужещите, участващи в операция „Алтеа”

Pan.bg 02 мар 2012 | 20:33 views (2157) commentaries(0)
img ВО НА МО

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов инспектира вчера, 1 март, българския военен контингент, участващ в операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „АЛТЕА”.
При срещата си с военнослужещите генерал Симеонов даде висока оценка на личния състав за професионалното изпълнение на поставените им задачи съгласно стандартните оперативни процедури на мисията. „Гордея се с вас, че макар и далеч от родината изпълнявате достойно служебните си задължения”, каза генерал Симеонов. Той връчи на контингента икона на „Свети Георги” с пожелание да защитава военнослужещите, за да изпълнят задачите си и да се завърнат живи и здрави в Родината. Военнослужещите ни бяха поздравени и с предстоящия национален празник – 3 март.
По време на визитата си генерал Симеонов се срещна с командващия EUFOR генерал-майор Робърт Бригер. “За мен е чест да ви поздравя, да благодаря за добрата работа на вашите военнослужещи", каза той и подчерта пред българската делегация, че командването на операцията високо оценява професионализма и добрата дисциплина на българските военнослужещи. Генерал Симеонов и генерал-майор Бригер споделиха общата си позиция за значимостта на операция „Алтея” като проява на европейската политика за сигурност и отбрана.
Генерал Симеонов подчерта, че настоящето ни участие в операцията ще продължи до началото на септември 2012 г., когато ще бъдат постигнати пълните оперативни способности в съответствие с новия оперативен план на „Алтеа”. По отношение на ангажиментите на страната ни към операция „Алтеа” след началото на септември, вече е изготвена детайлна военна оценка, под каква форма ще продължи нашето участие.

В отговор на журналистически въпроси генерал Симеонов уточни, че усилията ни ще са насочени към осигуряването на някои критично важни способности. Той каза, че се обсъждат вариантите за промяна на нашето участие след септември 2012 г. и обясни, че идеите са националните контингенти да имат т.нар. регионален резерв в съответната участваща страна, който, в случай на необходимост, по искане на командването на операцията да бъде активиран на място.
По-късно през деня, генерал Симеонов се срещна и с началника на Обединения щаб на армията на Босна и Херцеговина генерал-полковник Миладин Милойчич. Двамата обсъдиха обстановката в Босна и Херцеговина и задачите, които изпълняват нашите военнослужещи. Генерал-полковник Милойчич запозна генерал Симеонов със структурата и задачите на Въоръжените им сили и мисиите, в които участват зад граница и подчерта необходимостта от допълнително обучение на формированията, което да е адекватно на изпълняваните задачи в многонационална среда. Генерал Симеонов каза, че системата на военно образование в България има традиции и възможности да подпомагне обучението на военнослужещите от армията на Босна и Херцеговина.
По време на инспекцията генерал Симеонов се срещна и с временно управляващия посолството на Република България в Босна и Херцеговина Н.Пр. Николай Колев.
В състава на делегацията бяха и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев и заместник-началникът на щаба на Съвместното командване на силите капитан І ранг Димитър Йорданов.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка