Франция изпитвала в миналото атомна бомба над свои войници

Pan.bg 22 фев 2010 | 20:28 views (3259) commentaries(0)
img БА

Френските власти преднамерено са подлагали войници на въздействие на радиация по време на първите изпитания на атомна бомба, извършени в пустинята Сахара в началото на 60-те години на 20 век, казват изследователи, на чието разположение е попаднал секретен документ на военните, съобщи Би Би Си. По думите на изследователите поне едно от изпитанията е било насочено към `изучаване на физиологическото и психологическото въздействие на ядреното оръжие върху човека`.
Извадки от секретния документ бяха публикувани вчера във френския вестник `Паризиен`. Министърът на отбраната Ерве Морен обаче заяви за изданието, че не му е известно за съществуването на доклада.
Франция осъществи първия си ядрен взрив на 13 февруари 1960 г. на полигона Реган на територията на Алжир. Военните, участващи в изпитанията, дълго време се опитваха да получат от френското правителство компенсации за здравето си, загубено, както те казваха, заради недостатъчната защита от поразяващите фактори на ядрения взрив.
Правителството дълго време заявяваше, че няма нищо общо със случая, но през миналата година все пак се съгласи да приеме закон за компенсации за ветераните.

Според огласения доклад четвъртото по ред изпитание на френска атомна бомба, което се състояло на 25 април 1961 г., било проведено специално за изучаване на въздействието на ядреното оръжие върху човека. На полигона били изпратени наборници – по същество в качеството на `опитни зайчета`.
Пехотинците получили заповед 45 минутии след взрива да се приближат на няколкостотин метра от неговия епицентър и да се окопаят там за 45 минути. Те носили само стандартната за пустинята полева униформа.
Франция е провела общо 17 ядрени изпитания в алжирската част на Сахара в началото на 60-те години. След това опитите били пренесени вън Френска Полинезия, където до 1996 г. са извършени 193 изпитания.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка