България ще преговаря за участие в американския противоракетен щит

Pan.bg 15 фев 2010 | 14:57 views (2904) commentaries(0)
img Никола Лалов, Красен Николов


Определено има роля, която България може да изиграе в противоракетната отбрана на САЩ, заяви американският посланик в България Джеймс Уорлик в петък.
Дипломатът посочи, че към момента няма официални преговори за мястото на България в противоракетния щит, но текат неформални консултации.
"Имайки предвид изразения интерес от страна на България към днешна дата и географското й положение, както и сътрудничеството ни до момента, то се надяваме, че дискусиите по противорекетната отбрана ще продължат и ще бъдат ползотворни", заяви посланик Уорлик.

Премиерът Бойко Борисов каза в петък, че до този момент не са воден разговори със САЩ по въпроса, но предстоят.
"Решението няма да го взема само аз. Показателно бе, че вчера на Европейския съвет Берлускони постави изключително остро въпроса за приемане на декларация срещу Иран. Аз поставих 3 въпроса, сред които бе за общата отбранителна политика на ЕС. При вземането на решението ние ще се съобразим с ЕС и с решението на Народното събрание. Ние като член на НАТО ще се съобразим и ще направим всичко необходимо за гарантирането на европейската сигурност", коментира Борисов.
Миналата седмица Румъния обяви, че ще бъде включена в системата за противоракетна отбрана на САЩ и ще приеме на своя територия прихващачи на балистични ракети, разположени в рамките на новия проект за американски противоракетен щит.
"САЩ няма да искат от българското правителство или народ да избира между Москва и Вашингтон", посочи посланик Джеймс Уорлик по време на своя лекция за партньорството между двете страни.
Американският дипломат каза още, че и САЩ, и България желаят добри и продуктивни отношения с демократична Русия.
По въпроса за енергетиката България е изправена пред трудни избори, стана ясно от думите му.
"Както в САЩ ние предприемаме стъпки да намалим петролната зависимост от Близкия Изток, така и България трябва да диверсифицира своите източници Става въпрос за националната сигурност и благополучието на българския народ, не за окопаните интереси и богати олигарси. Ние също се надяваме България да избере прозрачността пред секретните сделки. Решенията трябва да се основават на устойчивата икономика, а не на политическо влияние", посочи Уорлик.
Той приветства още конструктивната роля на България в Балканския и Черноморския региони, отбеляза и приносът на българските военнослужещи, които участват в мисията ИСАФ в Афганистан и съвместните военни учения в базите за съвместно използване в България.
Посланикът предложи също така американска помощ за модернизацията на въоръжените сили, по-конкретно предстоящото закупуване на многоцелеви изтребители за Военно-въздушните сили.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка