В списъка на регулираните професии вече и офицерската

Pan.bg 30 яну 2012 | 07:51 views (2365) commentaries(0)
img В списъка на регулираните професии вече и офицерската

Спирдон Спирдонов

otbrana.com

Професията на офицера вече е в списъка на регулираните професия у нас. Това е станало още през есента на м.г. и в момента се подготвя съответната наредба. Това каза министърът на отбраната Аню Ангелов в отговор на въпрос на „Отбрана”. Така се изпълнява една от задачите в Плана за развите на Въоръжените сили за изготвяне на спецификация за професията „офицер” и включване в списъка на професиите в Република България.

През тази година, продължи той, предстоят промени в учебните планове на НВУ ”Васил Левски”. Става дума за въвеждане на нови форми на обучение. В рамките на година и половина, т.е. на три семестъра, граждани с бакалавърско образование ще могат да стават офицери. Също така ще има и тригодишен вариант на обучение за придобиване на втора бакалавърска степен, посочи министърът.

Военна академия „Георги С. Раковски” ще бъде с ново длъжностно разписание от 1 юли. Промяната там, отбеляза министърът, се заключава в отказа от използването на стари лекции. Вече усилено се изучават, уточни той, Бялата книга за отбраната и Въоръжените сили, Доктрината за Въоръжените сили, Стратегията за национална сигурност, Националнаната отбранителна стратегия и др. Стремят се да бъдат в крак, заяви министърът, но аз съм го казал и на ръководството на академията, че трябва да прерагледат целия си лекционен фонд. Преподавателският състав, вече има четирима нови професори, да се заеме с този въпрос както трябва, допълни Аню Ангелов.

Речник

Регулирани професии са тези, за чието упражняване изрично се изисква притежаване на диплома или на друго свидетелство за образование. В този случай липсата на необходимата национална диплома не позволява достъп до професията в други държави членки. Упражняването на регулирана професия (независимо като наето или самонаето лице) в държава членка, различна от тази, в която е придобито образованието, е обект на регулация на ниво Европейски съюз (ЕС). За упражняването на професия, която е регулирана, е необходимо да бъдат изпълнени специфични изисквания.

Нерегулирани професии са тези, при които не са налице каквито и да е ограничения по отношение на изискванията за притежавана квалификация и назначаването на работа е въпрос на регулация на националния пазар на труда.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка