Комплексът „Панцир”: високо точно оръжие на 21 век

Pan.bg 29 яну 2012 | 09:02 views (3618) commentaries(0)
img start.bg
Войските на Въздушно-космическа отбрана на Русия към 2020 година ще бъдат изцяло въоръжени със зенитни ракетно-оръдийни комплекси (ЗРОК) „Панцир-С1” и комплексите С-400 и „Витяз”, съобщи официалният представител на министерството на отбраната на Руската Федерация полковник Алексей Золотухин.

Шест комплекса „Панцир-С1”, издържали държавните изпитания на полигоните Ашулук и Капустин-Яр, вече са на въоръжение в зенитен ракетен полк на бригада за противовъздушна отбрана (ПВО). Миналата година комплексът беше задействан за първи път в мащабните учения „Бойно съдружество-2011” и „Щит на Съюза-2011”. „Панцир-С1” показа отлични резултати в унищожаването на въздушни цели на малки и средни височини. Новата разработка на руските специалисти от „КБ уредостроене” (град Тула) е уникална и няма аналог в света, казва Генералният директор на холдинга Александър Денисов:

- Комплексът „Панцир-С1” е способен да унищожава крилати ракети, безпилотни летателни апарати, самолети и наземни обекти, като използва както ракетно въоръжение, така и оръдия. В момента комплексът е приет на въоръжение и едновременно се изнася за редица трети страни. Съгласно оценки на специалисти, неговото използване е ефикасно както в качеството на самостоятелно средство за ПВО, така и за защита от средства за въздушно нападение, когато войските са на марш. „Панцир-С1” е способен да защитава стратегически обекти на държавното и военното управление. Не се изключва неговото използване и за защита на АЕЦ, което днес е много актуално.


Именно комплексът „Панцир-С1”, според специалисти, е онова недостигащо звено, което осигурява максимална ефикасност на зенитните средства в условията на радиоелектронното и огнево противодействие. Днес на световния пазар се търсят ефикасни системи за ПВО. Комплексът „Панцир-С1” вече се изнася за редица страни на Близкия Изток, интерес към него проявяват и държави от Азиатско-тихоокеанския регион.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка