Щабна тренировка „Съюзна решимост 2012”

Pan.bg 29 яну 2012 | 08:38 views (2978) commentaries(0)
img Щабна тренировка „Съюзна решимост 2012”

Андрей Рангелов, в-к Българска армия

/със съкращения/

Офицери тренират отпор на НАТО срещу дребен агресор

Неприятелска държава напада страна от НАТО с конвенционални оръжия, слава богу - без ядрени бомби и ракети. Алиансът задейства член 5 от Вашингтонския договор.
В резултат съюзниците от пакта – Синята република, Виолетовата и техните съюзници, дават отпор на лошите от Червената република. Не се налага и НАТО да употребява ядрените си сили.
Това не е война на цветовете и световете, а учебна обстановка, по която във Военна академия „Георги Ст. Раковски” тази седмица се разигра щабна тренировка „Съюзна решимост 2012”. Сценарият е разработен на територията на България и има единствено учебна цел, в него се използват условни и несъществуващи държави, изтъкнаха от Военна академия.
Избран е вариант на криза, в който страните са от

малък и среден калибър

и са неядрени сили. Сценарият по никакъв начин не е свързан с нито една конкретна съществуваща заплаха или държава около нас, изтъкват от академията.
Цялостната проява е дело на офицерите от катедра “Съвместни операции” на факултет “Национална сигурност и отбрана” във военната Алма Матер.
Става дума за планиране на съюзна съвместна операция в подкрепа на страна-членка на НАТО при военнополитическа криза, казва за в. „Българска армия” началникът на катедра „Съвместни операции” полковник доц. д-р Иво Маринов.
Особено важно е, че по време на тренировката се прилагат най-новите ръководни планиращи документи на алианса. Акцентът е върху директивата за всеобхватно планиране на операциите - Allied Command Operations Comprehensive Operations Planning Directive (COPD).
Това е документ, приет преди около година, чието прилагане в съюзен формат е едно от съвременните предизвикателства пред всички страни-членки на НАТО, уточнява полковник Маринов. Обучаемите тренират на различни позиции, все едно че са длъжностни лица от щаба на съюзното командване на силите на алианса в Неапол. Това е още един елемент от

реализма на обучението.

Тренировката е мащабна и масова. Участват общо 142-ма офицери от редовна, задочна и дистанционна форма на обучение. Те са разделени поравно на два самостоятелни щаба, които „играят” независимо един от друг. Така на конкурентен и състезателен принцип действията и резултатите на двата тима може да бъдат сравнени и да се достигне до най-подходящия вариант за решение по конфликта.
В началото на тренировката офицерите се заемат с планирането. Следва анализът на мисията, разработването на оперативния дизайн и на указанията на командващия по планирането. Едва тогава идва ред на разработването на варианти на действие.
След като те бъдат сравнени, ще се избере по-подходящият от тях. Това е предвидено да стане днес.
Според полковник Маринов, два са основно потенциалните варианти. При първия, поради различни причини може да допусне нападнатата република да влезе във въоръжен конфликт и след това да се намесят силите на НАТО. Другият вариант обаче е по-вероятен – след като своевременно добие информация за нарастване на потенциала на кризата, с изпреварващи действия алиансът да предотврати агресия срещу страната-членка.
Дори, при наличие на политическо решение, НАТО може да предприеме

изпреварващи военни действия

срещу потенциалния нашественик. В този случай много важен е въпросът за преподчиняване на националните въоръжени сили на съюзните, изтъква полковник Маринов. По думите му едно от предизвикателствата пред обучаемите и преподавателите е как, в каква степен и каква част от националните въоръжени сили на дадена страна-членка ще бъдат предоставени на НАТО за общ отговор на такава криза.
Един от новите възлови моменти в НАТО е подходът към разглеждане на всяка една ситуация, коментира полковник Маринов. Заплахата за някоя съюзна членка се преценява от много гледни точки. По думите на полковник Маринов това е един много нов момент - че при нашето военно планиране трябва да отчитаме невоенните инструменти за въздействие на съюза.
Става дума за дипломация, разузнаване, икономически и ембаргови мерки, политически инициативи. По този начин офицерите придобиват глобален поглед и върху невоенните инструменти за въздействие върху ситуацията, които подпомагат евентуалното военно решение и постигането на крайната политическа цел – победата.

Съюзна операция у нас

Сценарият е изцяло фиктивен, обстановката се развива върху несъществуващи държави, идеята е да въведем обучаемите в ролята на група за планиране на съвместни операции. Това заявява главният асистент в катедра „Съвместни операции” на факултет „Национална сигурност и отбрана” подполковник д-р Стоян Стойчев.
Участниците в учебния екшън планират съюзна настъпателна операция на многонационалните съвместни оперативни сили, които Северноатлантическият съвет условно е взел решение да формира. Действията са предприети, за да се осигури териториалната цялост и независимост на Синята република, която е страна-членка на НАТО и е обект на агресията.
Всички практики, техники и процедури, които обучаемите изпълняват, са базирани на оперативното ниво на планиране на операциите в НАТО, посочва подполковник Стойчев. По думите му, при създаването на сценария са приложени постановките от стратегическата концепция на НАТО.
Сред участващите страни именно Синята република е тази, която е организирана на базата на реалните родни доктринални документи – Бялата книга за отбраната, Стратегията за национална сигурност, Националната отбранителна стратегия. По този начин се тренира съюзна съвместна операция, в която България ще приема многонационалните съвместни сили на НАТО.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка