От Дупница предлагат промяна на наименованието на СОСЗР

Pan.bg 29 яну 2012 | 08:26 views (3269) commentaries(0)
image" alt="img" /> От Дупница предлагат промяна на наименованието на СОСЗР

Спирдон Спирдонов
otbrana.com

Предложения за промени в Устава на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) приеха участниците в годишното отчетно събрание на Общинската организация на сдружението в Дупница. Едно от тях е СОСЗР да се преименува в „Съюз на воините от запаса и резерва”. Според председателя на Общинската организация полковник от запаса Иван Шопов така ще се създадат по-широки възможности за регулиране на членския състав на съюза. По време на изказванията стана ясно, че в редица дружества вече се приемат и редници от резерва. Друго предложение е свързано с членството на СОСЗР в Международната конфедерация на офицерите от резерва – СИОР. Според него в устава трябва да се конкретизират правата, задълженията и дейностите на съюза, като член на тази престижна организация.


Дупнишката организация на съюза е първата в страната, която регистрира военно читалище. То носи името на генерал Георги Тодоров – командир на Седма пехотна рилска дивизия по време на Балканската война. На събранието бе отчетено, че читалището има, може да има и занапред, сериозен принос за обогатяване ан активизиране на цялостната съюзна дейност. С неговата регистрация се поставят още няколко цели. Изпълване със съдържание на съществуващия в града Военен клуб, като се очаква там да бъде настанено читалището. При решаването на този въпрос ще се сбъдне дългогодишната мечта да бъде изграден музей на поделенията от бившия Дупнишки гарнизон. Едновременно с това се работи по алеята на бойната слава над градския парк към с. Бистрица. Има разрешение от министъра на отбраната за отпускането на 22 единици военна техника, включително и един изтребител МиГ-21. Материалната база е важно условие за ефективното функционираен на военното читалище. За това след докладна записка от СОСЗР- Дупница, Общинският съвет е приел решение за предоставяне на етаж в сградата на бившия медицински техникум. По време на събранието Чавдар Шаплин обяви, че дарява на читалището 100 книги художествена литература.

На събранието бе разискван въпросът за по-нататъшното развитие на гражданското общество в Дупница и ролята на Общинската организация на СОСЗР за неговото изграждане и укрепване. Заявено бе, че СОСЗР- Дупница, ще поощрява и подкрепя всички позитивни решения на общинското и кметските ръководства, на държавните и другите, обслужващи населението, структури. В същото време бе уточнено, че проявите на корупция, бюрокрация, чиновническа безотговорност и високомерие към проблемите на хората ще срещат твърд отпор от организацията. Специална благодарност бе отправена към досегашните кмет и председател на Общинския съвет Атанас Янев и Явор Тодоров за отличната съвместна дейност.

Една от главните задачи за тази година е отбелязването на 100-годишнината от началото на Балканската война. Дупнишките запасни и резервисти се подготвят началото на националните тържества да бъде поставено в техния град. По време на дискусията стана ясно, че дружествата вече работят на място по този въпрос. Едно от направленията е грижата за военните паметници. В с. Джерман дружеството с председател старши лейтенант от запаса Борислав Тасков е изградило в черквата паметна плоча с имената на загиналите във войни. Има готови проекти за военни паметници в селата Баланово, Бистрица и Дяково. Напреднала е работата по издаването на книга-албум на Седма пехотна рилска дивизия.

Участниците в събранието бяха приветствани от председателя на ЦС на СОСЗР генерал-лейтенант от резерва Стоян Топалов, неговият заместник и председател на Областната организация полковник от запаса Йордан Шишков, от председателя на Общинската организация на съюза в Кюстендил подполковник от резерва Валентин Николчев и от представители на земляческата група на Дупница в столицата. Генерал Топалов връчи грамоти и отличия на полковник от запаса Иван Шопов, офицера от резерва Явор Тодоров и други запасни и резервисти.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка