Генерал Симеонов може и да остане още една година началник на отбраната

Pan.bg 28 яну 2012 | 07:37 views (2684) commentaries(0)
img Генерал Симеонов може и да остане още една година началник на отбраната

Спирдон Спирдонов
otbrana.com

/със съкращения/


Министърът на отбраната Аню Ангелов не изключи тази възможност в отговор на въпрос по време на вчерашната си пресконференция. В началото той информира, че армията активно се включва в оказването на помощ на населението в районите, където зимните условия са особено тежки. Направи и кратък отчет на свършеното през 2010 и 2011 г. Точно преди две години той бе избран за министър на отбраната.

Генерал Симеон Симеонов

По силата на действащия закон няма възможност за удължаване на мандата на генерал Симеонов като началник на отбраната, каза министърът. И предостави думата на генерал Симеонов, който отбеляза: „Не става въпрос само за генерал Симеонов. Въпросът е принципен и е в зависимост от тълкуването на Закона за отбраната и Въоръжените сили и от гледната точка на юристите. Сега за мен не е време да обсъждаме мандата на началника на отбраната и продължителността му. По-важното в момента е да успеем да съхраним авторитета, вярата и способността на военнослужещите от Българската армия. Както аз, така и министър Ангелов, трябва да работим в една посока за преодоляване на последиците от намаляването на бюджета на МО и оптималното разпределение на наличните средства в интерес на Българската армия в условията на криза.”

Миродавни в това отношение са юристите в МО, правителството и президентската институция, допълни министърът. Ако има възможност, посочи той, генерал Симеонов ще остане. Бих поискал, каза министърът, да остане още една година началник на отбраната, за да даде възможност да подготвим новия. Все пак се застрахова, че всичко зависи от закона.

Бойко Ноев

Нямам никакви специални взаимоотношения с Бойко Ноев, каза министър Ангелов. Той идвал в министерството, като бивш военен министър, както това правели Георги Ананиев и други предшественици на Аню Ангелов. Съветвам се с тях, питам ги как са решавали някои от въпросите, посочи министърът. Въпросът беше продиктуван и от разпространената информация, че Бойко Ноев е предложен за секретар по отбраната и сигурността на новия президент Росен Плевнелиев.

Генерал-майор от резерва Ангел Марин

Това, което зависеше от мен го свърших, отбеляза министърът на отбраната по повод награждаването на бившия вицепрезидент генерал-майор от резерва Ангел Марин с орден „Стара планина” – с мечове първа степен и появилите се след това изявления на премиера и други лица, че отличието е незаслужено. Той е получил предложението от 11 неправителствени организации и е преценил, че може да го внесе в Министерски съвет. По-нататък, посочи миинстърът, не зависи от мен.

Росен Плевнелиев

На 7 февруари ще има разширен Съвет по отбрана с участието на президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев. Там на държавния глава ще бъде представено командването до командир на бригада и база. На този етап има указ на президента, според който той ще има секретар по отбрана и сигурност. Никой не ме е питал за предложения, каза министър Ангелов. Няма указ за генерал или адмирал, който да бъде съветник на върховния главнокомандващ по военната сигурност, включително и за длъжността.

Полковник от резерва Веселин Иванов

До края на февруари заместник-директорът на служба „Военна информация” полковник от резерва Веселин Иванов ще продължава да изпълнява задълженията на директор. До тогава се очаква да бъде определен и назначен титулярен директор. Няма окончателно решение, въпросът все още не е обсъждан с президента, каза министърът. Той допълни, че законът за военното разузнаване ще бъде приет от Народното събрание през зимната сесия.

Бригаден генерал Румен Радев

Под ръководството на заместник-командира на ВВС бригаден генерал Румен Радев е подготвена, както се изрази министърът, канавата на инвестициониня проект за придобиване на нов многоцелеви изтребител. Все още обаче някои държави подобрявали информацията си. Купуването или не, ще зависи от бюджетните прогнози за 2013 г. Ако успеем да отделим средства, уточни министърът, проектът може да влезе в Народното събрание в края на тази година. Има и още едно съображение. Следващата година е изборна. Ще отчетем и това и ще преценим дали да натоварваме с плащания следващото правителство, посочи министърът.

Бригаден генерал Драгомир Димитров

Министърът на отбраната Аню Ангелов е представил вчера новото ръководство на Националната разузнавателна служба. Президентските укази, каза той, бяха подписани късно в сряда вечерта, преди Росен Плевнелиев да отлети за Брюксел. Заместник-директор на службата до назначаването на титуляр директор е бригаден генерал Драгомир Димитров. Полковник Георги Миленов е заместник-директор

Генерали

В най-скоро време ще има нов указ за длъжностите, които изискват висши военни звания, стана ясно от думите на министъра. Всички промени обаче ще бъдат към 1 юли т.г., а не за 6 май, когато е Денят на храбростта и Празник на Българската армия.

Още през тази година ще бъдат сключени договори с 300-400 резервисти. Това ще стане след окончателното приемане на закона за резерва, уточни министърът. Вчера депутатите го гласуваха на първо четене. Почти е готов и правилникът за прилагането на закона. Тепърва Министерството на отбраната ще развива пропагандна кампания за привличаенто на резервисти.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка