Warning: getimagesize(://<img src="http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/33973/BG.JPG" alt="image" border="0" />): failed to open stream: Няма такъв файл или директория in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

Командирът на 2-ра Тунджанска лека пехотна бригада бриг. ген. Петър Петров: Подготвяме три контингента и Батальонна бойна група

Pan.bg 28 яну 2012 | 07:22 views (4411) commentaries(0)
image" alt="img" /> Командирът на 2-ра Тунджанска лека пехотна бригада бриг. ген. Петър Петров: Подготвяме три контингента и Батальонна бойна група

Цончо Драгански, в-к "Българска армия"

/със съкращения/

- Господин бригаден генерал, за изпълнението на какви основни задачи бяха насочени усилията на военнослужещите от съединението през изминалата 2011 година?

- Мога да заявя категорично, че за учебната 2011 година основните задачи бяха изпълнени. През първия период усилията на командването на бригадата и на командирите на подчинените формирования бяха съсредоточени за подготовката и провеждането на бригадното командно-щабно учение с привличането на войски с бойна стрелба „Съюзна сила 2011”, което се проведе през април на полигон „Корен”. В учението от бригадата участваха над 1000 души и около 250 единици техника плюс придадени танкови, противотанкови, артилерийски, логистични и други формирования. Изнасянето до полигона, тактическите действия и връщането в пунктовете за постоянна дислокация се извърши без инциденти и аварии с въоръжение и бойна техника. На учението беше дадена висока оценка и то показа, че участващите в него подразделения са в състояние да изпълнят задачи по отбрана на страната в съюзен формат. През втория период на учебната 2011 година чрез щабни тренировки се поддържаше достигнатата степен на подготовка на щабовете. Основните усилия на командирите и щабовете бяха съсредоточени върху изпълнението на задача „Участие в операции в подкрепа на международния мир и сигурност” като бяха подготвени и сертифицирани 5-а рота за действие в земната зона за отбрана на летище „Кабул” в 38-и батальон, 12-а пехотна рота „Алтеа” за Босна и Херцеговина в 31-ви батальон и 11-а пехотна рота за охрана на летище „Кандахар” в 42-ри батальон.
В момента всички тези подразделения изпълняват мисии зад граница. Шест месеца дежурство носеше пехотна рота от 31-ви батальон към Бойна група ХЕЛБРОК на Европейския съюз. Тази рота имаше готовност да участва в операции, ако беше взето такова политическо решение.

- Продължихте ли да търсите и прилагате новости при подготовката на военнослужещите и на формированията от бригадата?

- През учебната 2011 година бяха въведени много нови моменти в обучението на войските. Разработени бяха нови стандартни оперативни процедури за нивото отделение - взвод, и наръчник за войника. В обучението на контингентите за Афганистан за първи път се използваха FX симулативни патрони, с които обстановката при ученията се приближава максимално близко до бойната. Новост имаше и при подготовката на минохвъргачния взвод от ротата за Кандахар, като едновременно се отработваха задачи по осветяването на местността и поразяването на цели с фугасни мини. Ако през 2010 г. с всички механик-водачи на МТЛБ и шофьори на БТР бяха проведени занятия по преодоляване на водна преграда с плаване, през 2011 г. за първи път, след доста години прекъсване, проведохме тактическо занятие по форсиране на водна преграда с плаване с механизирани, минохвъргачни и инженерни подразделения, основно от 38-и батальон. Също така, след доста години прекъсване, тежкият механизиран мост на бригадата беше развърнат на вода. През годината като добра практика се утвърди провеждането на съвместни занятия с участието на подразделения от различните родове войски още от етапа бойното сглобяване на взвода. Наложи се практиката подразделенията да излизат организационно в домашен отпуск и почивките от наряд да се ползват, когато те са групи за осигуряване. По този начин се увеличи обхватът на личния състав по време на учебния процес на 60 до 90 процента. Смятам като добра и полезна практика провеждането в началото на всеки период на 10-дневни курсове за усъвършенстване на подготовката на снайперисти, мерачи на бордови картечници, за противодействие на импровизирани взривни устройства, по военно-медицинска подготовка, специализиран ръкопашен бой и др.

- Вероятно работехте при недостиг на финансови средства?

- Така е, но с наличните материали и отпуснатите финансови средства от Командването на Сухопътни войски подобрихме състоянието на гарнизонните учебни центрове в Стара Загора, Ямбол и Хасково. Със средства на спортния клуб бяха изградени в гарнизон Стара Загора нова фитнес зала, зала за бойни спортове, бани и съблекални. Ще допълня, че работихме и по задача – принос към националната сигурност в мирно време, като модулните формирования на бригадата бяха поддържани в непрекъсната готовност. Девет пъти бяха активирани модулите за унищожаване на невзривени боеприпаси – 2 пъти на 42-и батальон и 7 пъти на 31-ви батальон, 2 пъти бяха активирани модулите за гасене на пожари – по един път в 38-и и 31-ви батальон. Модул от 42-ри батальон осигури осветлението на дома за стари хора в с. Крайново, община Болярово. Инженерната рота оказа помощ на община Стара Загора при извършването на взривни работи при ремонт на пътя в района на с. Люляк.

- Кои са основните събития за бригадата през тази учебна година?

- Основните усилия през цялата година ще бъдат съсредоточени за подготовката за национална сертификация на 38-а батальонна бойна група, предназначена за операции на НАТО и Европейския съюз. През първия период особено внимание ще обърнем на повишаването на методическата подготовка на сержантския състав и на офицерите от звеното взвод – рота, както и на качествената подготовка на малките подразделения – отделението и взвода. Ще се стремим да усъвършенстваме организацията на бойната подготовка, контрола и помощта. Освен това през първия период трябва да бъде извършена огромна организационна работа във връзка с преминаването на бригадата по нов щат от 1 юли, от когато тя вече ще се нарича механизирана. През втория период основните усилия ще бъдат съсредоточени за подготовката на два контингента за Кабул и един за Босна както и за сертификацията на 38-а батальонна бойна група която ще се проведе през октомври.

- Какво е особеното при подготовката за сертификация на Бойната група?

- Подготовката на Батальонната бойна група се изгражда на основата на 38-и батальон, който е деклариран за участие в операции на Европейския съюз, на НАТО и за операции на многонационална бригада „Югоизточна Европа”. Новото е, че батальонът преминава по нов щат от 1 юли и за операции му се придават и други подразделения. Непосредствената подготовка за сертификация ще започне след завръщане на 5-а рота от Афганистан.

- Ще стане ли основен експериментираният досега модел за планиране?

- По мое мнение експериментираният хибриден модел за планиране се оказа ефективен. В 38-и батальон продължава прилагането му. В другите формирования до промяна на нормативната база, планирането е по досегашния модел, но сме взели от хибридния един нов момент, който дава по-голяма възможност за участие и инициатива на командирите на роти и взводове в планирането на бойната подготовка на всеки етап, и който не противоречи на сега съществуващата нормативната база.

- Какво бихте казали на хората от бригадата в началото на учебната 2012 година?

- Като цяло, хората от бригадата – офицери, сержанти, войници и цивилни служители, са високо мотивирани и непрекъснато усъвършенстват своята професионална подготовка. Уверен съм, че през 2012 година ще постигнем нови успехи за изграждането на 2-ра бригада като елитно механизирано съединение, което е в състояние успешно да изпълнява всички задачи по отбраната на страната в съюзен формат, по подкрепа на международния мир и сигурност и по оказване на принос към националната сигурност в мирно време. Искам да се възползвам от предоставената ми възможност да изкажа своята и на командването на бригадата благодарност към целия личен състав за положените усилия, труд, старание и професионализъм при изпълнение на поставените задачи. Съзнателно не споменавам конкретни имена, защото всеки офицер, сержант, войник и цивилен служител заслужава добра дума. Пожелавам на целия личен състав на бригадата, на семействата на военнослужещите и цивилните служители здраве, щастие и нови професионални успехи.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка