Акценти от пресконференцията на министъра на отбраната

Pan.bg 28 яну 2012 | 07:11 views (2763) commentaries(0)
img Акценти от пресконференцията на министъра на отбраната

„През първите две години от моя мандат стабилизирахме системата на отбраната, разплатихме натрупани задължения, създадохме необходимите стратегически и нормативни документи и пристъпихме към тяхното осъществяване”, заяви министърът на отбраната Аню Ангелов на първата за годината пресконференция днес, 27 януари, в Министерството на отбраната. Той направи обзор на постигнатото през 2010 г. и 2011 г. и очерта приоритетите в дейността на Министерството на отбраната за 2012 година.

Министър Ангелов посочи, че предприетата административна реформа осигури функционирането на интегрирания модел на управление, значително е намален съставът на администрацията и е постигната по-висока ефективност в дейността й. Въведени са антикорупционни мерки, повишена е ролята и е активизирана дейността на контролните органи в Министерството на отбраната. Въведена е нова система за кариерно развитие на военнослужещите, както и нова система за снабдяване с униформено облекло. „В условия на финансова и икономическа криза успяхме да запазим социалните компенсации на военнослужещите, като дори успяхме да възстановим и да въведем нови допълнителни възнаграждения”, каза министър Ангелов.

„През 2011 г. върнахме фокуса върху бойните способности на въоръжените сили чрез три ключови приоритета: учения и бойна подготовка, участие в мисии и операции, модернизация. През 2012 г. имаме амбицията да продължим активната подготовка на военните формирования и да увеличим броя на ученията”, заяви министър Ангелов.

Ще се акцентира на съвместната подготовка на формированията от Българската армия с цел надграждане на способности, като и трите вида въоръжени сили ще участват във важни мащабни учения, включително тристепенното командно-щабно учение „Есен – 2012 г.” и националното учение с бойни стрелби „Шабла – 2012 г.” На тактическо ниво в Българската армия ще бъдат проведени общо 124 учения. Планирани са и учения за сертификация на различни военни формирования.

Министър Ангелов посочи, че през тази година ще бъде увеличен и броят на съвместните българо-американски подготовки. През 2012 г. те ще бъдат 22 и ще се проведат в страната и в чужбина. В тях ще участват 5 500 военнослужещи - с една трета повече в сравнение с 2011 г., когато бяха осъществени 15 съвместни подготовки и в тях участваха близо 3 000 военнослужещи, отбеляза министър Ангелов.

Освен засилената подготовка, приоритетите през 2012 г. ще бъдат: изпълнение на Плана за развитие на въоръжените сили чрез реорганизация на тактическите звена и въвеждане на нови доктрини за използването на въоръжените сили, завършване на подготовката и успешното сертифициране на първата батальонна бойна група на Сухопътни войски, ангажирано участие в мисии и подготовка за изпълнение на Стратегията за трансформиране на нашето участие в Афганистан, прилагане на Закона за резерва и набиране на първите резервисти. Проектите за модернизация ще бъдат насочени към осигуряване на логистична поддръжка и поддържане в оперативна готовност на новата бойна техника и подготовката на проектите по „интелигентна отбрана” в рамките на НАТО.

По отношение на реформата, министър Ангелов отбеляза, че през 2012 г. ще пристъпим към преструктурирането на формированията от тактическо ниво и ще бъдат извършени 30% от съкращенията на личния състав, предвидени в Плана за развитие на въоръжените сили до 2014 г. Засегнати ще бъдат близо 2700 военнослужещи и 400 цивилни служители. На голяма част от военнослужещите от закриваните гарнизони - Враца и Мусачево, ще бъде дадена възможност да продължат да служат в други гарнизони. Новият Регистър на вакантните длъжности в Българската армия ще бъде готов през февруари, посочи министър Ангелов.

С изтеглянето на два медицински екипа от Херат през 2012 г. ще започнем изпълнението на Стратегията за трансформиране на участието на въоръжени сили в операцията на НАТО в Афганистан. „През 2012 г. ще продължим досегашното си участие в операциите и мисиите под егидата на ООН, НАТО и Европейския съюз”, отбеляза министър Ангелов и допълни, че е планирано и участието на един кораб - клас „фрегата” в операцията на НАТО в Средиземно море „Active Endeavor”. През изминалата година в операции и мисии зад граница са участвали общо 1739 военнослужещи.

„През 2011 г. отчетохме затруднения със своевременното провеждане на процедури за възлагане на обществени поръчки за доставки и услуги. Въпреки всичко броят на проведените процедури, завършили със сключване на договори, е увеличен”, отбеляза министърът на отбраната и поясни, че от 151 процедури, проведени през 2011 г., са прекратени 21, или 14% от тях. За сравнение - през 2010 г. са прекратени 18%, през 2009 г. - 38%, а през 2008 г. съответно 46%.

„По-важният извод е ясният ангажимент към публичност и откритост на процедурите за възлагане на обществени поръчки с цел конкуренция и предотвратяване на корупционни практики. Всички процедури са публично обявявани, включително и специалните обществени поръчки, като информация за всяка процедура се публикува на интернет страницата на Министерството на отбраната”, заяви министър Ангелов. През 2011 г. от общо 151 проведени процедури – 112 са открити обществени поръчки; през 2010 г. от 68 проведени процедури – 54 са открити. За сравнение - през 2009 г. от 84 проведени процедури откритите са 44; а през 2008 година от 117 проведени, откритите са 54.

На пресконференцията министърът на отбраната коментира и Закона за резерва на въоръжените сили на Република България, който вчера бе приет на първо четене в Народното събрание.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка