Трудният успех на СКС

Pan.bg 27 яну 2012 | 09:28 views (2967) commentaries(0)
img
Трансформирани са 43 военни формирования

Независимо от трудностите Съвместното командване на силите (СКС) постига сглобеността и способността да изпълнява функциите и задачите си. Това заяви командващият на СКС генерал-лейтенант Атанас Самандов по време на анализа за подготовката на командването и подчинените му военни формирования през 2011 г. Сред присъстващите беше началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов.
Генерал-лейтенант Самандов изтъкна, че 2011 г. е била изключително напрегната и динамична за СКС. През годината са извършени значителни организационно-щатни промени – разформироване, преподчиняване и реорганизиране, включително с трансформация и редукция на личен състав, на общо 43 формирования.
СКС са окомплектовани на 92 на сто с военнослужещи и цивилни служители. Всички длъжности, изискващи академично образование се заемат от офицери, завършили военна академия. Сержантският и войнишкият състав също съответства на изискванията за длъжностите си.
Общо 99 военнослужещи, което е 73 на сто от общия им брой в СКС, както и 175 воини от подчинените формирования владеят английски език по STANAG 6001. Други чужди езици пък знаят 103-ма воини, като 34-ма са от СКС и 64 – от подчинените структури.

В анализа на генерал-лейтенант Самандов се посочва, че военното сътрудничество е било насочено към осъществяването на няколко ключови подготовки. Сред тях е компютърно подпомаганото командно-щабно учение „Енергиен пламък 2011”, подготовката на Оперативните групи за подпомагане и връзки с центъра на американската армия в Германия – Хохенфелс и центъра за подготовка на НАТО в полския град Бидгошч. Успешна е съвместната работа с представителите на центъра за гражданско-военни отношения в Монтерей, САЩ.
Анализиран е опитът и са извлечени поуки от участието ни в операциите в Афганистан и в Босна и Херцеговина. Българските контингенти се приемат много добре от местното население и официалната власт в тези страни, стана ясно от анализа.
Като поделения със сериозен принос за успеха на СКС се посочват бригада „Логистика”, Военният команден център, учебният комплекс „Чаралица” и военно формирование 54 300 – София. През 2011 г. поставените задачи във всички направления на всестранния войскови живот са изпълнени, обобщава анализът.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка