Нов самолет за сръбските ВВС

Pan.bg 26 яну 2012 | 10:20 views (3006) commentaries(0)
img mod.gov.rs

Видеоклип: http://www.mod.gov.rs/index_eng.php#video

ВВС на Сърбия получиха нов самолет за нуждите на Военногеографския институт. Самолетът е Piper Seneca V н американската фирма Piper Aircraf и е оборудван с швейцарска цифрова камера за въздушно заснемане ADS80 (на компанията Leica Geosystems AG), както и съответния софтуер. Инвестицията е за 2.7 милиона евро, като новият самолет и оборудване ще създадат условия за развитие и приложение на географско-информационната система на Сърбия и създаване на цифрова база данни на релефа на страната. Получената информация ще бъде от изключителна полза при проектиране и строеж на пътища и магистрали, нефто и газопроводи и други инфраструктурни проекти, което ще позволи бърза възвращаемост на вложените за закупуване на самолета и оборудването му средства.
http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10180/thumb_Pipet_Sineca_V.jpg http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10180/thumb_Pipet_Sineca_V_2.jpg http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10180/thumb_Pipet_Sineca_V_1.jpg

Самолетът е кацнал на военното летище Батайница на 24 януари. Предстои приемането на самолета от комисия на МО и ВВС и процедура за сертифициране от Авиационния изпитателен технически център на ВВС на Сърбия.
Това е първият чуждестранен самолет, който ВВС на Сърбия закупуват за последните 25 години. През 1987 година социалистическа Югославия получи 14 бойни и два учебно-бойни изтребителя МиГ-29.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка