Работи се за издигане паметник на Васил Левски във Военна академия

Pan.bg 26 яну 2012 | 09:09 views (2569) commentaries(0)
img Работи се за издигане паметник на Васил Левски във Военна академия

Спирдон Спирдонов
otbrana.com

Комитетът на випуските на НВУ „Васил Левски” се е нагърбил с нелеката и отговорна задача да бъде издигнат бюст-паметник на Апостола на свободата в района на Военна академия „Г. С. Раковски”. Неговият председател генерал-майор от резерва Петко Драгоев вече е провел редица срещи по този повод, включително с министъра на отбраната Аню Ангелов, началника на академията комодор Димитър Ангелов, архитекти, скулптори и строители. Всичко това той докладва на годишното отчетно събрание на комитета. Разчита се на съдействието на Столична община, Министерството на отбраната, Щаба на отбраната и Общобългарския комитет и фондация „Васил Левски”. Проектът на паметника е същият, който бе открит в Чикаго. Инициативата на комитета е свързана и с предстоящото отбелязване на 175-годишнина на Васил Левски.


Най-близката проява на комитета ще бъде на 17 февруари от 17 ч. в ЦВК. Това ще бъде традиционната художествена вечер за Васил Левски в навечерието на отбелязването на неговата героична гибел. Слово за Апостола ще произнесе професор Стоян Михайлов. Наред с това комитетът участва в разработването на националната програма за честването на 175-годишнина от рождението на Васил Левски. Очаква се националните тържества да бъдат в дните около 18 юли в Карлово.

Комитетът е основан през есента на 1999 г. Той е колективен член на СОСЗР и на Общобългарския комитет „Васил Левски”. В него влизат випуските на НВУ „Васил Левски”. През миналата година юбилейни срещи са имали 69 и 72 випуск. От 715 офицери, завършили от 69 випуск през 1949 г., днес живи са около 65. От 72-ри випуск във военното училище са влезли 200 души, 12 от тях са отпаднали по време на обучението поради измръзване в нечуваните студове през 1950-1951 г., 65 са починали по-късно, 35 са тежко болни и едва 65 са дошли на срещата по повод 60 години от получаването на първо офицерско звание.

Събранието прие план за работата през 2012 г. Потвърдено бе избирането на офицера от резерва Теодор Одрински за секретар на комитета.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка