Генералски съд за Аню и МО за политическо уволнение

Pan.bg 24 яну 2012 | 09:48 views (2954) commentaries(3)
img Генералски съд за Аню и МО за политическо уволнение

Красен Гоцеделчевски
otbrana.com

Не са ли необходими на армията хора с капацитет, образовани, които си знаят цената ?


Във Върховния административен съд вчера /понеделник/ бе даден ход на делото, заведено още през март 2011 г., на бригаден генерал Валентин Цанков против военния министър Аню Ангелов и Министерството на отбраната. Генералът беше набеден за агент и доносник на ДС и принуден да се завърне в родината от САЩ, където бе аташе по отбраната на България. Бригаден генерал Цанков повече от 33 години е бил професионален военен разузнавач. Служил е честно на страната си. Не за пари и слава, а единствено и само за офицерската си чест и достойнство. Той съди министъра на отбраната. Целта му е да се отмени министерската заповед за освобождаване от длъжност така, както бе отменена заповедта на външния министър за тримата посланици. Това е негова кауза. Да си изчисти името от помията, с която го оливат. Не може да го слагат в един кюп с доносниците. Не приема един офицер, военен разузнавач, какъвто е той по професия и призвание, да бъде наричан доносник и агент на Държавна сигурност.

Веднага след излизането на прословутия списък с агентите на ДС за системата на МО Аню Ангелов не остана по-назад от решението на предшественика си и колега Николай Младенов за посланиците и побърза да каже, че ще отзове от Вашингтон и Киев двама генерали. Макар думата «отзове» да не е точна, той върна в България аташетата по отбраната. През февруари бригаден генерал Цанков е вече в България.

Аню Ангелов освобождава от служба перспективния генерал на своя глава и по политически причини. Целта е да се хареса на своите политически началници в новото правителство. Бригадният генерал е в списъка на доносниците и агентите, и Аню е категоричен. Кой да мисли, че аташето по отбраната в САЩ е кадрови разузнавач, а разузнаването е вид бойно осигуряване. Аню не знае ли ролята на военното разузнаване, което иначе похвали на празника в сградата на Бъкстон този месец? Не беше ли генерал Цанков връзката на нашето военно разузнаване с американското, със съюзника САЩ? Кой да мисли, че слагаме кръст на един обучен и опитен кадър, чийто избор за наш военен представител във Вашингтон е направен с конкурс, съгласно процедурата, точно и професионално.

На министъра на отбраната му е дадено право да назначава и освобождава от длъжност военните аташета. Слабото място в заповедта за уволнение е, че в нея Аню Ангелов не е посочил мотив. Юристи изброяват шест законови мотива за предсрочно освобождаване от длъжност на бригаден генерал Цанков. Ето ги: прекъсване на двустранните отношения между две държави; изгонване на аташето по отбраната по някакви причини; за извършване на престъпление на територията на САЩ; за несправяне с функционалните задължения; поради съкращения на щата; при рапорт по лични причини. Бригаден генерал Цанков не попада в графата на нито един от тези мотиви, а функционалните си задължения е изпълнявал отлично и изпращаните от него информации са не в мишената, а в десетката. Потвърждение за това е и оценката на началника на американското военно разузнаване генерал-лейтенант Роналд Бърджис: «Гледаме в бъдещето, ще работим с желание...», това е написал той за нашия генерал. Пълна лъжа е Анювото твърдение, че бригаден генерал Валентин Цанков не е желан в Съединените щати. Манипулация и заблуждаване на общественото мнение прави министъра. Прави го по начин, подобен на този на външния министър към върнатите посланици. Че не ги искат там, че не работели с тях. Лъжа и измама. За наивните и заспалите.

През март 2011, след завръщането си от САЩ, бригаден генерал Цанков е приет от министъра на отбраната Аню Ангелов. По време на срещата разузнавачът попитал министъра, защо е предприел действия за прибирането му в родината. Получава отговор, че решението му е в унисон с това за посланиците. «Но този унисон, не е по закон. Излиза, че е политическо решение!»- прям е генералът. «Ами политическо е, но аз сам съм взел това решение...»- сопва се министърът. На думите на генерала, че ще си търси правата в съда, Аню отговаря, че за него това няма значение, сиреч не му пука. Към края на срещата, генерал Цанков разказва на Ангелов, че някога баща му е бил съден по Закона за защита на държавата, но никога не го е чул да казва дума против един действащ закон. Ядосан, Аню му посочил вратата. А е могъл, могъл е министърът с финт и повече ум да излезе от положението. Изкарали са го Цанков в списъка, но той е аташе по отбраната, разузнавач, това му е била работата, това са му задачите, затова е изпратен. Ала нейсе...

Срам! Взето е политическо решение за един деполитизиран български генерал. На военния министър не му пука, че нарушава закона, той просто се надява да се хареса на премиера и на хората, на които е задължен за министерстването си. Двойният стандарт и политическа целесъобразност са присъщи на министър Ангелов не от вчера. Доказан конюнктурен тип, с конюнктурно поведение. Нищо, че навсякъде твърди, че бил с модерно мислене. Е, то мисленето му се вижда с просто око. Пет пари не чини за него накърненото достойнство на един честен български офицер, на един достоен професионален разузнавач.

След като престоява няколко месеца в щат за назначение и още няколко в щат за уволнение генерал Цанков сваля пагоните в първия ден на декември миналата година. Нищо, че за военното разузнаване все още търсят шеф. Мястото още е вакантно. Е, сега могат да кажат: «Имахме един, дето ставаше, ама го набедихме и уволнихме. Сега търсим друг.»

Както казват, крушката си има опашка. Омразата на Аню Ангелов към генерал Цанков не е от вчера. Той не обича умните, образованите и със свое мнение генерали и офицери. Неприязънта покълва още в далечната 1996 г., когато сегашният министър, тогава заместник-началник на ГЩ, стопира заминаването на генерала за обучение в Гърция без никакви причини. Завижда му и за постиженията като аташе по отбраната в Лондон, където Аню не е оставил никаква следа за разлика от генерала. Злопаметният министър помни, че точно генерал Цанков го наследява през 2002 г. като директор по планиране на отбраната в МО, след като набързо бе уволнен от министър Свинаров. Аню отвръща на удара за смачканото си его.

След 37 години под пагон бригаден генерал Цанков напуска армията. И в края на службата си помни думите на покойния си баща: «Ако искаш да ти помогна, няма да ти помагам. Разчитай само на себе си и ще успееш». Запомнил ги е за цял живот. С тях започва службата си в Мусачево, после в Пловдив. Минал е през полк и бригада, служил е в щаба на Сухопътни войски, ГЩ и МО. Усетил е ада на службата като разузнавач във времето, когато има и Варшавски договор и НАТО, военно и политическо противопоставяне, надпревара във въоръжаването.

Има четири мандата зад граница, спечелени с конкурси - в Гърция, в Брюксел в НАТО, във Великобритания и САЩ. На последния конкурс член на комисията сравнил кандидатурата на бригаден генерал Цанков с тези на другите кандидати като «разлика между мерцедес и трабанти». Ясно кой бил избран и предложен за заминаване. Не «трабантите». Владее на съответното високо ниво английски, гръцки, френски и руски. Филолог е, разбира от работата с хора.

Бригаден генерал Цанков е човек, който си знае цената. И преди и сега е готов да си сложи главата за армията и родината. Уважаван е и на Изток и на Запад.

За съжаление на МО и армията, според действията и решенията на сегашния военен министър, не им трябват хора с капацитет. Не са им необходими смели, решителни и точни офицери. Грамотните и образованите са ненужни. И затова Аню се отървава от тях безцеремонно, без да се замисля за последиците и щетите, които нанася на армията.

В момента бригаден генерал Валентин Цанков е мениджър на голямата гръцка фирма DROMEAS България. Тъжно му е за армията. Но нито за ден, нито за минута не би служил повече с Аню Ангелов. В противен случай би влязъл в конфликт с човешките, моралните и професионалните си качества като генерал и военен разузнавач.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  Soldier 24 яну 2012, 17:18
   
  0
   
  0

  Всички уволнени от Аню Ньойски трябва да завеждат дела срещу него за неправомерно уволнение, тъй като всичките му заповеди са абсурдни. Уволнява професионални военни разузнавачи, а назначава в Централното военно окръжие агенти-съдържатели на явочни квартири на ДС...

 2. #2
  kilo 24 яну 2012, 21:21
   
  0
   
  0

  кога успя от аташе че и мениджър да стане ,а ти спиридоне с твоята комунистическа душа все ги защитаваш твоите червени другари....на всеки километър сте все още

 3. #3
  O.P. 25 яну 2012, 04:10
   
  0
   
  0

  "Не са ли необходими на армията хора с капацитет, образовани, които си знаят цената ?"
  -Да, необходими са. Но не и когато са ченгета! Да се обосновавам ли?

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка