Премиерът иска преговори в МО за намаляване на договорените отпуски

Pan.bg 19 яну 2012 | 08:27 views (2506) commentaries(0)
img otbrana.com

Бойко Борисов настоява министърът на отбраната Аню Ангелов да проведе срещи със синдикатите, за да бъде променен Колективният трудов договор в частта му за допълнителния платен отпуск за ненормирано работно време. Това става ясно от стенограмата на последното правителствено заседание.

Във вторник министрите приеха решение, с което препоръчват на ръководителите на административни структури при спазване на разпоредбите на Кодекса на труда и на Закона за държавния служител да предприемат мерки за определяне на еднакъв размер – пет дни, на допълнителния платен годишен отпуск за работа при ненормиран работен ден за държавните служители и за работещите по трудово правоотношение в държавната администрация.

Ще се наложи да се предоговарят със синдикатите колективни трудови договори, предупреждава министърът на отбраната Аню Ангелов. Той отбелязва, че ще направи всичко възможно, но са необходими преговори със синдикатите.

Става дума за Колективния трудов договор, сключен между Министерството на отбраната, от една страна, и Федерацията на независимите синдикати от отбраната „Българска армия“ към КНСБ и Националния синдикат „Отбрана“ към КТ „Подкрепа“, от друга страна и Споразумение относно представителните и защитните функции на синдикатите с оглед интересите на цивилните служители по служебно правоотношение, работещи в Министерството на отбраната и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, които прилагат Закона за администрацията и Закона за държавния служител, по въпросите на служебните и осигурителните отношения. И двата документа важат за срок от 2 години, т.е. за 2012 и 2013 г. В Колективния трудов договор е записан допълнителен платен годишен отпуск за ненормирано работно време от 8 до 12 работни дни, а в споразумението - до 12.

Въпреки предупреждението на министъра на отбраната Бойко Борисов е катогеричен: „Проведете си срещите там, където трябва със синдикатите. Вижте, господа, просто условията в света са такива, че всяка една икономика, администрация, държава трябва максимално да концентрира усилията си и всеки човек, който може да работи и да работи, трябва да бъде използван колкото може повече време, за да допринася за обществено благо. Изрично искам да подчертая, седем дни квалификация да може да бъде в езикова подготовка, тя може да административна подготовка, тя може да бъде по различна тема от работата, в която работиш, просто, за да се разшири кръгозорът. Това е нещо, което ние искаме да го направим, за да се повиши административният капацитет. Между другото, вие имате по два процента в бюджета за административния капацитет, именно тези седем дни, които можете да ги пращате да се квалифицират хората, имате и пари по тази тема. Така че, да бъдат използвани 20 плюс 5, а министерствата, където им съответно синдикален договор, да им се обясни, че това е много време, особено в условията на криза.”

Останалите седем дни ще бъдат за обучение. Имало и пари за това, които, както става ясно от репликите между премиера и финансовия министър, досега не се използвали.

Всичко това предполага, че в Министерството на отбраната предстоят преговори с двата синдиката.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка