Русия се готви за война срещу Иран

Pan.bg 17 яну 2012 | 13:58 views (4198) commentaries(13)
img forum.gong.bg

Русия не изключва вероятността да участва във военен конфликт, какъвто може да избухне в резултат на евентуално нападение на Израел и САЩ срещу Иран, който отказва да прекрати работата по ядрената си програма. Според в. „Независимая газета" руският Генщаб разработва план за мащабни учения предвид подобна вероятна атака.
За разлика от предишните години маневрите под общото название „Кавказ 2012" ще бъдат стратегически, а не оперативно-тактически. По информация на изданието тези учения ще бъдат главното събитие за руската армия тази година.
Ученията „Кавказ 2012" ще бъдат по-мащабни отпреди и техните условия ще бъдат максимално близки до военно-политическите реалности в света днес. Руските военни ще изхождат както от възможността за война срещу Иран, така и от вероятните конфликти в района на Каспийско море и Южен Кавказ.
Според ръководителя на Центъра за военно прогнозиране полковник Анатолий Циганок подготвителните мероприятия за учението са започнали по-рано във връзка с изострянето на ситуацията в Персийския залив. На военните им предстои да отработят възможните действия, в случай че във войната с Иран бъдат въвлечени постсъветските страни от Южен Кавказ.

Друг руски експерт, президентът на Академията за геополитически проблеми генерал- полковник Леонид Ивашов, също е убеден, че въпреки плановия характер на ученията те най-вероятно ще бъдат коригирани предвид военно-политическата обстановка в Кавказкия регион.
Междувременно ситуацията около Иран става все по-напрегната. Вашингтон и Лондон прехвърлят бойни кораби в Персийския залив. Западът открива петролен фронт срещу Иран, а спецслужбите подновиха лова на ирански ядрени специалисти. Миналата седмица беше убит сътрудник на центъра за обогатяване на уран в Натанц.
За сериозността на ситуацията говори и фактът, че Русия и САЩ са обсъждали въпроса за Ормузкия проток, след като Иран заплаши да го блокира. Заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков и американският дипломат в Русия Шейли Гуолтни са провели разговори за ситуацията с проливите.
Въпросът за Ормузкия пролив, един от ключовите морски пътища за транспорт на нефт от Персийския залив, се обостри на фона на проведените от Иран учения и стрелби с нови ракети с голям обсег на действие. Иранските военни декларираха,че ще блокират протока, ако западните страни наложат санкции върху износа на петрол от държавата.
Страните от ЕС постигнаха „принципно споразумение" да забранят вноса на нефт от Иран.
Решението за налагане на петролно ембарго може да бъде взето реално на 30 януари на заседанието на Съвета на ЕС на равнище външни министри.
В същото време надеждите за мирно урегулиране на проблема изглежда засега не са изгубени. Вчера беше съобщено, че САЩ и Израел са отложили планирани големи учения, за да не нагнетяват напрежение в региона.
За намеренията на САЩ и Израел да проведат тази година най-големите съвместни учения беше съобщено през ноември от помощника на американския държавен секретар Андрю Шапиро, припомня NEWSru. Беше заявено, че в ученията ще участват над 5 000 американски и израелски войници, които ще отработват тактиката в сферата на противоракетната отбрана, пише fakti.bg.
От своя страна израелските военни заявиха, че ученията са насочени към отработване на взаимодействието при отразяване на ракетен обстрел на израелската територия от страна на Иран и други неприятелски на Израел държави.

Mоже би , предсказанието на баба Ванга ще се окаже вярно .Третата световна война ще започне от арабския свят .
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 13

 1. #1
  TTT 17 яну 2012, 16:42
   
  0
   
  0

  Русия не е в състояние да воюва далеч от територията си Видя се при конфликта с Грузия че руснаците изпитват огромни затруднения с осигуряването на войските си Това е разликата между САЩ и русия Америка е единствената страна в момента която меже да води големи сражения и да поддържа огромни армии далеч от границите си И това ги прави единствената супер сила в света към момента!

 2. #2
  Без Бъдеще/Б.Борисов/ 17 яну 2012, 17:18
   
  0
   
  0

  ТТТ анализирай реално,а не както ти се иска.

 3. #3
  otvanko 17 яну 2012, 18:30
   
  0
   
  0

  не вярвам Русия да тръгне ръка за ръка със САЩ

 4. #4
  инж.Ганев 17 яну 2012, 18:56
   
  0
   
  0

  ТТТ май си завършил тракторното училище в Куклен.Наскоро гледах много интересен филм по руска тв.Бивш полк.от ВДВ каза следното:"Да ние загубихме 1та война в Чечня.Но защо?От близо 400 000 войници минали през Афганистан 48-52 процента бяха мюсюлмани.Хора със солиден боен опит.След разпада на СССР те започнаха да се бият в Кавказ.В същото време заедно със СССР се разпадна и армията,офицери и сержанти с боен опит също напуснаха за да се влеят в сенчестия бизнес, където парите са си пари.Срещу тези хора ние пратихме армия на практика без никакъв опит и логично загубихме.Но сега не е така. Армията ни натрупа нов опит,редуцирахме я оптимално,снабдяването ни е на високо ниво,имаме нови образци оръжие и техника така,че Русия да може смело да погледне какво става зад граница".Така,че не бързай със смелите коментари.

 5. #5
  инж.Ганев 17 яну 2012, 19:07
   
  0
   
  0

  А що се отнася до това да се намесят в такъв конфликт /не дай Боже да възникне/ не вярвам да стане.Трябва да се почустват много застрашени за да се намесят.Това е моето скромно мнение.

 6. #6
  Шварцкоп 17 яну 2012, 21:29
   
  0
   
  0

  Някой сериозно вярва ли че русия ще застане на страната на иран и ще води война срещу САЩ!? Пак казвам тук вече не е Грузия и фиктивния конфликт с 1..2 сражения от 2008г!

 7. #7
  леко 17 яну 2012, 22:39
   
  0
   
  0

  че русия е сила никой не може да отрече но при конвенционален конфликт с сащ,нямат шанс...просто технологично са много по назад

 8. #8
  SAS 17 яну 2012, 22:46
   
  0
   
  0

  На Русия не и трябва война а добри взаимоотношения с всички, за да могат да си продават нефта и природния газ.
  Конвеционална война между две ядрени сили (Русия и САЩ) не може и няма да има .....

 9. #9
  NATO 17 яну 2012, 23:27
   
  0
   
  0

  #7 е прав при конвенционален конфликт между русия и сащ а вероятно и цяло НАТО руснаците нямат шанс Просто в момента НАТО и САЩ превъзхождат русия във всяко едно отношение брой жива сила бойна техника технология Без ядреното си оръжие до сега русия да е станала жертва на тотална инвазия не само от запад но и от изток(Китай) До 1990 нещата бяха точно на обратния полюс СССР имаше предимство в жива сила и техника над НАТО Но сега вече е различно! Истински новото и модерно оръжие в руската армия е много малко!

 10. #10
  zlpetrov 18 яну 2012, 18:11
   
  0
   
  0

  Съгласен съм с инженера и SAS. Но все пак не ги подценявайте толкова много.Страна която осигурява основно полетите до МКС и извежда в орбита спътници със стари балистични ракети не бих я нарекъл изостанала технологично.Виж че не могат да направят един автомобил като хората е вярно.

 11. #11
  ezer 18 яну 2012, 21:41
   
  0
   
  0

  С уговорката, че конфликт между Русия и САЩ е невъзможен без ядрен арсенал, и лутайки се из виртуални предположения, мисля, че локална война в близост до границите на Русия няма да завърши в полза на САЩ. Също мисля , че осъзнавайки , колко могат да загубят, доста членки на НАТО, няма да изпълнят ангажиментите си и напрактика пакта ще се разпадне в рамките на дни. На САЩ ще и е свръх трудно да убеди съюзници да се изправят срещу противник , които може да постави самото им съществуване под въпрос.Това не е Ирак или Сърбия, някъде там , дето половината човечество не може да ги посочи на картата. Изчезна поколението милитаристи от Студената война, сега Европа , Турция, Близкия Изток са капиталисти , изкушени от лукса на безметежния живот и никои няма да юрне да умира за САЩ. Има огромни неизвестни в лицето на Китай. Мисля , че търпимостта към империализма на САЩ се изчерпа дори в самия САЩ. Кратък поглед на арсенала на Русия намеква , че макар в последните години да претърпяха гигантски сътресения в военната област, те са готови да дадът несиметрчен военен отговор на , според мен , неефективните срещу организиран противник експедиционни сили на САЩ. Загубите за последните ще са огромни, а отвъд чака Китай, ...за тихоокеанския регион. И всичко това , при невъзможния сценарии за неупотреба на ядрено оръжие.

 12. #12
  zlpetrov 18 яну 2012, 22:05
   
  0
   
  0

  Отличен коментар.За жалост много рядко напоследък!

 13. #13
  FreddyTef 20 мар 2015, 02:54
   
  0
   
  0

  http://socialchance net/uid/21816

  Социальная онлайн-лотерея создана специально для поддержания финансового благополучия населения России. У нас за несколько минут любой пользователь в социальной лотерее сможет получить до 10000 рублей. У нас достаточно лишь отгадать одну из двух цифр – 0 или 1.

  Пройдя регистрацию на нашем ресурсе, вы имеете возможность по нескольку раз в день получать доп. шансы, что позволит вам получать выигрыш намного чаще. В социальной лотерее не нужно вкладывать какие-нибудь личные деньги, дабы что-либо выиграть, надо лишь пройти регистрацию и ознакомиться с условиями лотереи.

  Наша социальная лотерея отличается такой функцией как “контроль честности”, что даёт возможность пользователям быть уверенным в том, что их не ”кинут”.

  лойленко марина игаревна

  На сейчас уже более 30000 человек выиграли реальные деньги, а принимая участие в лотерее каждый день, вы можете существенно увеличить ваш имеющийся бюджет. Загрузив архив и кликнув на пару кнопок вы можете сразу стать на 10 тысяч рублей богаче, а играя каждый день, вы можете выигрывать неплохую сумму денег даже не один раз в день. Народная лотерея – это хороший шанс стать богаче и позволить себе несколько больше, чем до лотереи!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка