СОСЗР призовава премиера да изясни отношенията си с вицепрезидента

Pan.bg 16 яну 2012 | 12:03 views (2255) commentaries(1)
image" alt="img" /> СОСЗР призовава премиера да изясни отношенията си с вицепрезидента

Текст и снимка Otbrana.com

Писмо до премиера Бойко Борисов е изпратил председателят на ЦС на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов (на снимката). В него той посочва „Обръщам към Вас с надеждата, че ще намерите най-добрия подход, за да изясните отношенията си с вицепрезидента генерал-майор от резерва Ангел Марин, който по наше мнение заслужава високата награда, за която го предложихте и му бе връчена от президента.» Като председател на ЦС на СОСЗР и генерал-лейтенант от запаса, се отбелязва в писмото, не мога да приема обстоятелствата, които принудиха вицепрезидента генерал-майор от резерва Ангел Марин да върне орден „Стара планина” – първа степен с мечове и указа за неговото награждаване.

***

До генерал-лейтенант от резерва Бойко Борисов,

министър-председател на Република България

Уважаеми г-н генерал,

Като председател на ЦС на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) и генерал-лейтенант от запаса не мога да приема обстоятелствата, които принудиха вицепрезидента генерал-майор от резерва Ангел Марин да върне орден „Стара планина” – първа степен с мечове и указа за неговото награждаване. Изпълнителното бюро на нашия съюз е изненадано от този, както мнозина го нарекоха, скандал и смята, че той не е в полза нито на авторитета на държавните институции, нито на Българската армия и нейния генералитет. Неприятното развитие на нещата обижда и 11 военно-патриотични съюза и неправителствени организации, които бяха инициатори за удостояването на вицепрезидента с това високо държавно отличие. Сред тях бе и СОСЗР.

Вашите мотиви, с които предлагате на президента да издаде указа и да връчи отличието са повече от ясни и категорични. Те се отнасят не само до неговата, по наша преценка, забележителна военна кариера. Там Вие съвсем правилно посочвате: „След избирането му за вицепрезидент о.р. генерал-майор Ангел Марин има изключителен принос в работата с българите, живеещи извън пределите на страната.

Той е един от инициаторите и активен участник в определянето и прилагането на новите приоритети в политиката на държавата и обществото за приобщаване на българите извън България. Успешно работи за активизиране на връзките с представителите на българските общности от цял свят за съхраняване на българското етнокултурно наследство, за интегриране на българските духовни ценности в световната култура и за духовното единение на всички българи по света.

О.р. генерал-майор Ангел Марин активно участва в обществено-политическия живот на страната и има голям принос за военно-патриотичното възпитание на младите хора и гражданите.»

Всичко, което се е случило на правителственото заседание на 11 януари т.г., на което разбираме, че сте изразили недоумение, относно заслугите на генерал Марин и думите Ви пред журналисти в петък в парламента, за мен и ръководството на съюза е неприемливо.

По този повод се обръщам към Вас с надеждата, че ще намерите най-добрия подход, за да изясните отношенията си с вицепрезидента генерал-майор от резерва Ангел Марин, който по наше мнение заслужава високата награда, за която го предложихте и му бе връчена от президента.

Генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов

Председател на ЦС на СОСЗР

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Tersit Hlevousti 18 яну 2012, 09:53
   
  0
   
  0

  Ако имахме още няколко такива генерали като Ангел Марин някога, ако имахме още няколко държавници като Ангел Марин, вярвам, щяхме да сме по-силна и по-справедлива държава.
  Помните ли - когато генералчетата и полковничетата се криеха като мишленца в "мишите" си дупки, каза единствен сред военните гласно и публично: - Не на командата бегом към НАТО! - и си плати.
  Помните ли каза след срещата при президента П. Стоянов някога: - Президентът се... подхлъзна! - и си плати, ама яко - излетя дисциплинарно от армията ни и не получи полагащите му се двадесет заплати като обезщетение!
  Беше действащ генерал, беше генерал изгонен от армията, но не от държавата, а от държавничетата в нея - и като генерал си излиза от президентската институция - генерал ще си остане.
  Божидар Спасов от bozhidar_spasov_sofia@mail.bg

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка