Warning: getimagesize(://<img src="http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/33973/LL1.JPG" alt="image" border="0" />): failed to open stream: Няма такъв файл или директория in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

Полк. Любомир Любомиров: По-голяма адаптивност в отговор на заплахите

Pan.bg 16 яну 2012 | 08:49 views (2976) commentaries(1)
image" alt="img" /> Полковник Любомир Любомиров: По-голяма адаптивност в отговор на заплахите

Кирко Кирковски, в-к Българска армия
/със съкращения/

Полковник Любомир .Любомиров е завършил ВНВУ ”Васил Левски” и ВА „Г. С. Раковски”. Преминал е през различни длъжности в структурите на разузнаването в Сухопътните войски.

Служил е в гарнизоните Драгоман, Трън, Велико Търново, Брезник, Сливница и София. В момента изпълнява длъжността началник на отдел „Разузнавателен” в Командването на Сухопътните войски.


- Господин полковник, с какво 12 януари се откроява в историята на военното разузнаване?
- Българското военно разузнаване има много богата история. Неговите корени може да се търсят още при създаването на Аспарухова България. Първообраза на съвременното българско военно разузнаване обаче ще открием по време на борбите за възстановяване на българската държава в създадените от Георги Раковски Първа и Втора българска легия, в организираните в Букурещ революционни комитети, в изградената от Апостола на свободата Васил Левски система от тайни революционни комитети на територията на страната, в подготовката и провеждането на Априлското въстание през 1876 г.
След създаването на Третата българска държава в края на ХІХ век се появява необходимостта от институционализиране на военното разузнаване и определяне на целите и задачите, които ще решава. Първата стъпка в тази насока е приетият от Народното събрание Закон за устройството на въоръжените сили на Българското княжество, утвърден с Указ на княз Фердинанд. Съгласно Закона към Канцеларията на Министерството на войната се формира специално звено за обработване на разузнавателната информация, получавана от българските дипломатически представители в чужбина.
С друг указ - от 1891 г., е създаден и първият български орган за военна информация, наречен Учебно бюро. По време на Сръбско-българската война от 1885 г. със специално създадените офицерски рекогносцировъчни групи, пешите и конните патрули за водене на наблюдение и разузнаване с бой се създават и първите структури на разузнаването в Сухопътните войски (СВ).
На 12 януари 1908 г. по нов стил с указ на княз Фердинанд в Щаба на армията се развръща Разузнавателна секция. Задачата й е да ръководи действията на всички разузнавателни органи и да организира подготовката им за мирно и военно време. Затова през 1997 г. с министерска заповед датата 12 януари е обявена за официален празник на военното разузнаване.

- Какви са в момента приоритетите на разузнаването в СВ?
- Пред войсковото разузнаване на СВ като основна задача винаги е стояло осигуряването на бойните действия на войските. Затова един от приоритетите в дейността на нашите структури е постигане на по-голяма адаптивност към новите условия и повишаване на тяхната маневреност и гъвкавост, за да бъдат в състояние да изпълнят поставените задачи в отговор на различни заплахи и конфликти.
В съответствие с това обръщаме много сериозно внимание на подготовката на разузнавателните формирования и повишаване на способностите им за самостоятелно добиване на информация от бойното поле. Друг важен приоритет пред нас, произтичащ от членството ни в НАТО и ЕС и свързаните с това отговорности към международната сигурност, е осигуряването на информация и нейното използване в интерес на подготовката и участието на формированията на СВ в мисии зад граница. Много важен приоритет пред нас през настоящата година е и разузнавателното осигуряване на първата батальонна бойна група.

- Как се отразиха структурните преобразувания от последните години на разузнаването в СВ?
- Промените през последните години в света и страната засегнаха Българската армия и СВ. В резултат на това настъпиха промени в нашата разузнавателна структура и задачи. Някои формирования бяха закрити, а други претърпяха реорганизация.
Трансформацията беше извършено на основата на направени експертизи и разчети за съществуващите заплахи, произтичащите от тях задачи и необходимите разузнавателни способности за тяхното изпълнение. Ето защо направените промени в структурата на разузнаването в СВ не засегнаха неговите възможности и в настоящия момент то изпълнява успешно поставените задачи.

- С какви успехи военните разузнавачи от СВ посрещнаха своя празник?
- Разузнавателните формирования на СВ водят редовен учебен процес и всички командно-щабни учения, тактико-специални учения и полеви лагери, които бяха планирани са проведени. Много добре те се представиха по време на най-голямото през миналата година полево учение „Съюзна сила 2011”.
През изминалата година се задълбочи двустранното българо-американско сътрудничество и съвместната дейност и обмяна на опит с другите съюзници от НАТО. Наши военнослужещи и разузнавателни формирования участваха в планиращи конференции и учения на НАТО и ЕС в Румъния, в съвместна ротационна подготовка и учение с контингент от армията на САЩ и коалиционните ни партньори в Хохенфелс – Германия.
Това доведе до уеднаквяване на стандартите за работа и подобряване на взаимодействието при управление на формированията при участие в съвместни многонационални операции и мисии на HATO в различни региони по света.
Разузнавачи и разузнавателни формирования от Сухопътните войски участваха в мисии в подкрепа на международния мир и сигурност под егидата на ООН, ЕС и НАТО и повишиха уменията си за работа в многонационална среда. Разузнавачи от СВ и в момента изпълняват различни длъжности в операции на НАТО, ЕС и ООН в мисиите в ISAF, KFOR и EUFOR.
Постигнатите резултати по време на ученията, съвместните подготовки с коалиционните партньори и участието ни в мисии показват, че разузнавателните формирования на СВ притежават висока подготовка и изпълняват успешно поставените задачи.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Сигурно 19 юни 2012, 13:38
   
  0
   
  0

  Полк.Любомиров е изпълняващ длъжността.Кой ли са нагласили за титуляр?Сигурно някой с богат разузнавателен опит?

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка