Мълчанието на Аню Ангелов за ордена на вицепрезидента Марин

Pan.bg 16 яну 2012 | 04:40 views (2877) commentaries(2)
img otbrana.com


Можем да го разберем министъра на отбраната Аню Ангелов пък и началника на отбраната Симеон Симеонов защо мълчат за връщането на ордена Стара планина” първа степен с мечове от вицепрезидента генерал-майор от запаса Ангел Марин. Никой не знае каква е позицията им. Страх ги е от генерало-премиерския гняв. Страх ги е , защото мислят само за своето бъдеще . „Славата не се купува, честта не се закърпва”, ето с тези думи на прославения капитан Георги Георгиев от Първа шопска дивизия можем най-точно да охарактеризираме случая и за двете страни на барикадата.

Най-нормалното е един генерал от запаса и сегашен министър, който на всичко отгоре предлага колегата си Марин за орден „Стара планина”, да го защити или пък да си подаде оставката в знак на несъгласие и протест с решението, за което той е дал предложение . Или пък да каже, че е сгрешил с предложението и се е предоверил на хората от съюзите. Няма да го чуете от Аню. Конформизмът му, като политик и министър, винаги ще намери аргументи в своя защита. Както подсеща един умен офицер в своя книга, конформизмът не може да бъде присъщ на военния, още повече на генерал с близо четиридесет години служба в армията. Министърът на отбраната сега е в Израел и едва ли го гризе съвестта по проблема и казуса „Марин”, подписвайки меморандуми и тъпчейки библейските земи.


Това не е първото измъкване на генерал-лейтенант Аню Ангелов от подобна ситуация. Ще припомня, че преди деветнадесет години, по време на подписката в Командването на Сухопътни войски против решението на правителството за освобождаване на генерал-лейтенант Люцкан Люцканов от длъжност, той пак е в командировка. И не слага парафа си под подписката, с което спасява кожата си.

Няма да чуете по случая „Марин” и гласа на началника на отбраната генерал Симеон Симеонов. Той пак е на завет в сянката на министъра си. Или пък има алиби с деполитизираната армия. Но каквато и да е оценката за случая – „за” или „против” Марин, Щабът на отбраната трябва да има позиция. Утре може всеки един генерал от МО да попадне в подобна ситуация. За хубаво или за лошо.

Сутрин, когато държавните мъже, замесени в случая с ордена, се огледат в огледалото, достойни мъже ли виждат ?

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  запасняк 16 яну 2012, 18:05
   
  0
   
  0

  Основната причина за скандала е Аню Ньойски. Мълчал си е като п*у*а на заседанието на правителството, вместо да стане и да обясни, че самият той е вносител на предложението за награждаването на Марин, а инициатори на предложението са 11 военно-патриотични съюза. Така е подвел и шефа си Б.Б. Може пък и да е искал така да се получи - Б.Б. за пореден път да се "издъни" публично...

 2. #2
  z 18 яну 2012, 17:57
   
  0
   
  0

  Предложил го е заместникът му Радев на заседанието на МС на 7 декември и Борисов приел! То е за: ” поради големият му принос, основно военнопатриотичното възпитание на младите хора и приобщаване на българите, които живеят извън страната”

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка