От ХЕЛБРОК към Кабул

Pan.bg 15 яну 2012 | 11:58 views (2688) commentaries(0)
img От ХЕЛБРОК към Кабул

в-к "Българска армия", Цончо Драгански

Всичко това, което 3-а рота ХЕЛБРОК трябваше да отработи и по време на подготовката, и на сертифицирането, и по време на дежурството беше изпълнено с чест и достойнство на 100 процента. Думите са на командира на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев и бяха казани при прекратяване на 6-месечното дежурство на подразделението от състава на 2-ра Тунджанска лека пехотна бригада. С негова заповед бяха отличени с предметни награди военнослужещи от националния елемент от щаба на Бойната група ХЕЛБРОК и от 3-а рота.

На 4 януари в Хасково се състоя церемонията по приключването на дежурството на контингент от Българската армия, включен в Многонационалната бойна група на Европейския съюз ХЕЛБРОК. Национален командир бе полковник Божидар Борисов, който изпълняваше и длъжността заместник-командир на Бойната група. Ротата от контингента бе командвана от капитан Христо Василев от 31-ви механизиран батальон с командир подполковник Данчо Николов.

По време на подготовката си за дежурство ротата отработи въпроси по защита на силите, действия на контролен и наблюдателен пост, операции по евакуация, борба с масови безредици, конвои, охрана на база и патрулиране. Сертификацията бе в края на май 2011 г. в района на Хасково. Националният елемент от щаба на бойната група, ръководен от полковник Борисов, бе сертифициран на командно-щабното учение „Evropi ІІ -2011” от 12 до 20 май в района на Неа Санта – Гърция.

Дежурството протече спокойно, с едно изключение. През юли получихме телеграма за едно предварително планиране. Проведе се семинар на Военния съвет на Европейския съюз, който премина под формата на командно-щабно учение, с участието на офицери от щаба. Сценарият бе близък до обстановката в Северна Африка, обясни полковник Божидар Борисов. В съответствие със сценария са били изготвени концепция на операцията, план за развръщане на бойните групи в зоната на операцията и планиране на задачите.

Трудности имахме преди дежурството и те бяха свързани с подготовката, с окомплектоването, с планиращите конференции и с организацията по сертифицирането, добави полковник Борисов. Лично командирът на ХЕЛБРОК гръцкият бригаден генерал Христос Кавадиас е присъствал на сертификацията на ротата. След това е било сертифицирането на щаба на Бойната група в Гърция. Там, продължи националният командир на контингента, отработихме доста от въпросите при положение, че бъдем развърнати. Основно внимание е било обърнато на логистиката на Бойната група, тъй като се е оказало, че боеприпасите на българите и украинците се различават от стандартните и е трябвало при евентуално активиране сами да си осигуряват боеприпасите.

Отзивите от Гръцкия оперативен щаб показват, че българските военнослужещи все по-уверено работят в многонационална среда и имат способност за изпълнение на конкретна операция по управление на кризи при активиране на Бойната група. Потвърждение на това са и получените поздравителни адреси от командира на ХЕЛБРОК бригаден генерал Христос Кавадиас, обобщи полковник Борисов. Той е началник на сектор „Военногеографски” в отдел „Оперативен” в Командването на Сухопътни войски.

След сертификацията влязохме в бойно дежурство. Нашата задача беше да бъдем в пункта за постоянна дислокация, да водим подготовка и да доусъвършенстваме постигнатото ниво на обучение, отбеляза командирът на ротата капитан Христо Василев. Ако е имало решение на Европейския съюз и ротата е била задействана, е трябвало да заминат за Гърция. А оттам нататък ги е очаквала евентуална мисия. Капитан Василев изказа благодарност на всички, които са били в негово подчинение, за труда и за професионализма, който са вложили в изпълнението на задачите.

Накъде след приключването на дежурството на 3-а рота в Бойната група ХЕЛБРОК? Стана ясно, че 7-а рота за Кабул ще бъде от състава на 31-ви механизиран батальон и че 99 на 100 от военнослужещите ще кандидатстват за тази мисията. Ротата е сглобена и няма никакъв проблем, Имам огромно желание да участвам в мисии, поради това, че на тях се научава много, работи се в многонационална среда, а е възможно и кадрово развитие, аргументира се капитан Василев. За него няма значение дали ще бъде командир на 7-а рота за Кабул или на друга длъжност. Командвал е 8 години механизирана рота, участвал е на мисия в Босна и Херцеговина, в 31-ви батальон е от 2002 г. и няма войник, който да не познава.

Предстои подборът на 7-а рота за участие в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ИСАФ).След това ще започне предварителната подготовка, а след нея и непосредствената подготовка. Ще последва сертифициране и от началото на юли т.г. ще бъде началото на мисията в Кабул.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка