Международен интерес към система „Комета"

Pan.bg 15 яну 2012 | 09:53 views (2046) commentaries(0)
img “Комета” спасява от дистанционно взривяване

24 часа, Любомир Дeнов

/със съкращения/

- Г-н Пингелов, в края на м.г. „Електрон Прогрес" бе поканена на специализирано изложение в Брюксел. Там вашата компания се нареди сред топ-10 на компаниите от IT сектора в целия свят. За какво по-точно ви поканиха?

- Нашата компания бе поканена на изложение, посветено на разработката на средства за противодействие на т.нар. импровизирани взривни устройства Напоследък подобни устройства се използват много често от международния тероризъм. В изложението и в научната конференция, посветена на проблема, участваха десетина фирми от целия свят. От България присъстваше само нашата компания. Поканиха ни заради разработената и произвеждана от нас система „Комета".

- Какво представлява тя?

- „Комета" е заглушител, който не позволява дистанционно чрез мобилен телефон или друг радиосигнал да бъде задействано заложено взривно устройство. Пътува например военна колона от 5-6 машини, като във всяка от тях има по 20-30 души. Терористи обаче са скрили на пътя мощен експлозив.

Когато втората или третата кола се окажат над него, чрез обикновен мобилен телефон се подава сигнал, който го задейства. Особено в Ирак и Афганистан жертвите на такива коварни устройства са много. „Комета" създава един вид чадър над охранявания обект, през който фаталният радиосигнал не може да премине. По същия начин може да се защитят от заложени бомби и посолства, стадиони, метростанции, аерогари.

- Има ли интерес към българската „Комета"?

- Има доста сериозен интерес. Щабквартирата на НАТО го оцени много високо. Не случайно заедно с изложението в Брюксел бе проведена и международна конференция, посветена изключително на борбата с импровизираните взривни устройства.

- Търси ли се „Комета"?

- Търси се както у нас, така и в чужбина, но от съображения за сигурност бих предпочел да не навлизам в повече подробности на кого и къде е продадено.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка