Генерал Марин е заслужил наградата

Pan.bg 15 яну 2012 | 06:45 views (2360) commentaries(4)
img Otbrana.com

Забравя се, че Ангел Марин е не само вицепрезидент, но е и генерал от запаса и е заслужил тази награда дори само с достойната си служба в армията, на което лично съм свидетел. И то във времето когато тези, които ни управляват и грачат в хор ги нямаше никъде на политическата сцена и в обществото. Това пише до „Отбрана” генерал-лейтенант от резерва Кирил Цветков (на снимката)– председател на Асоциацията на Сухопътните войски и на Обществения съвет по въпросите на отбраната по повод на разразилия се скандал с отношението на премиера към връчването на орден „Стара планина” – първа степен с мечове на вицепрезидента, който обиден пожела да го върне.

***
Предлагаме ви позицията на генерал-лейтенант от резерва Кирил Цветков:

ГОСПОДА УПРАВЛЯВАЩИ? ПАК НИ ЗАБРАВИХТЕ!

Тече поредният водевил на политическата ни сцена. Водевилът за това, кой кой е у нас, скрит зад маскарада за ордените, връчвани от президента на републиката. Не стига, че този водевил започна още с първото предаване на телевизията по повод връчването на ордена на вицепрезидента Ангел Марин, когато вездесъщата bTV, вместо да излъчи репортажа от мястото на събитието ни запозна с предишни носители на ордена още от татово време и то по такъв начин, че да ти се отще да си носител на това отличие. Оказа се, че най-високото ни държавно отличие е раздавано като червения пипер или като цветните телевизори по татово време. Оказа се, че то е оцапано от ръцете на фашисти, комунисти, демократи, технократи, посланици, държавни глави, либерали, религиозни фанатици, интелектуалци и какви ли не още най-гадни представители на човечеството. Проблемът не бе кой е носител, а кой е връчвал ордена. Ако не беше Първанов или Тато всичко щеше да бъде наред.

Забравя се процедурата, по която се връчва най-високото държавно отличие и че президентът изпълнява волята на обществото и изпълнителната власт с този акт. Естествено е, че и той има решаващата дума, защото е държавен глава, а не кукла на конци и затова е избран от народа. Забравя се, че зад всяка награда стои предложението на институции и организации, преминало трънливия път на съгласието на цяла поредица оторизирани органи и завършило със съгласието на Министерския съвет и подписа на неговия председател. Така че зад всяко предложение стои гласът на част от народа и на институции от изпълнителната власт.

Та така и с ордена на вицепрезидента Ангел Марин. Забравя се, че предложението е тръгнало от единадесет неправителствени организации от сферата на отбраната, обединяващи огромната част от организираните запасни и резервисти, напуснали армията и полицията. В това число са и тези организации, които са ме избрали да ги представлявам и което тях и лично мен ме засяга. Забравя се, че Марин е не само вицепрезидент, но е и генерал от запаса и е заслужил тази награда дори само с достойната си служба в армията, на което лично съм свидетел. И то във времето когато тези, които ни управляват и грачат в хор ги нямаше никъде на политическата сцена и в обществото. Забравя се, че тази награда е давана и на политици и на ненормалници, които могат дори да се причислят към враговете на страната ни по предложение на същите и подобни на тях управници, които сега оспорват правото на вицепрезидента, служил цял живот на родината си. Но това е тъжната и суровата час от истината за управлението.

И започна отново водевила за властта. Премиерът иска да е този единствен, който да решава кой какъв е в тази страна и какво всеки човек заслужава. Ако премиерът трябва да раздава ордени, тогава да махнем институцията на президента, за да не му пречи? Ще спестим малко пари на министъра на финансите. После пак ще я възстановим в този вид. Ние страната си разсипахме в този си поход към властта, че една институция ли? Вицепрезидентът се обижда и ще връща ордена. Защо бе господин генерал? Да не би премиерът или някой друг да е служил вместо теб в армията или да е работил вместо теб? Куп слагачи от всякакъв род подпяват в глас ту на едната страна, ту на другата.

Господа управляващи? Забравихте, че с тези си действия обиждате нас. Забравихте ни както винаги...! Но забравяте и това, че ние Ви даваме тази власт и имаме право да решаваме кой какво заслужава в тази страна. А Вие, съгласно Конституцията, сте само временни изпълнители на волята на народа. Надявам се публично да ни се извините за тези си действия.

Кирил Цветков,
генерал-лейтенант от резерва, председател на Асоциацията на Сухопътните войски и председател на Обществения съвет по въпросите на отбраната


Биография

Роден е в гр. Батак, Област Пазарджик през 1942 г. Завършва гимназията в Девин през 1960 г. и 5-годишния курс по специалност „Земна артилерия“ в тогавашното Висше военно артилерийско училище в Шумен (сега: факултет на Националния военен университет „Васил Левски“), като придобива висше гражданско образование с квалификация „инженер по радиоелектронна техника“ (1965). По-късно завършва със златен медал 4-годишния курс на Военната артилерийска академия в Ленинград, СССР (1978).
От 1965 служи в Ракетните войски на Българската армия (БА), като преминава през всички длъжности. От 1990 е командващ на Ракетните войски и артилерията на Сухопътните войски на БА до уволнението му (1998) поради несъгласие с начина на провеждане на военната реформа. През 1991 му е присвоено военното звание генерал-майор.
На президентските избори през 2001 е избран за вицепрезидент на Република България в двойка с Георги Първанов.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  sulo 15 яну 2012, 10:05
   
  0
   
  0

  едното О.З. подкрепя другото ,как няма да е заслужил нали е бил генерал...аман от измекяри

 2. #2
  Lav 15 яну 2012, 17:12
   
  0
   
  0

  Охо генерала си има и подкрепа?Нормално е!
  Нали са били заедно когато се е обезкървявала без бой Народната ни армия.За която ние редовите войници бяхме готови да се жертваме в името на свещенния ни дълг да зашитим родината си.Защо този генерал, а и другите който бяха с него не направиха нещо за да защитят и опазят техниката за която са дадени толкова много пари.В името на какво се съгласиха да съсипят могъщата ни армия?С какви очи гледаше когато режеха на скраб ракетите за който той е отговарял и бил командващ! -Аз мисля че него го е интерисувало само неговото благосъстояние.С какво лице и в името на какво си позволил да амнестира над 250 закоравели престъпници?
  Този човек незаслужава тази награда, а е за съд.Но и това време ще дойде-ако е още жив.

 3. #3
  9-та ТБ 15 яну 2012, 19:56
   
  0
   
  0

  Този Марин нали искаше да имаме силна армия 10г беше в президентството защо нищо не направи защо мълча като п когато закриваха 9 ТБ 13 ТБ Защо не направи нещо че днес поне да сме с 50 60 хиладна армия с поне една танкова бригада А не както е към момента СВ с 2 мижави бригадки с полицейски функции!

 4. #4
  mil 47 16 яну 2012, 10:00
   
  0
   
  0

  Слушайте, малките. Прав е генерала. Четете внимателно какво е написал. Бойко се подиграва и с организациите и с институциите подписали предложението и се отмята от собствения си подпис. колкото до генерал Цветков не сте прави. Той беше и против унищожаването на ракетите и против закриването на двете танкови бригади и затова го освободиха. Ако ти 9-та ТБ си служил тогава през 2001-2002 ще си спомниш че той ни събра в стола на бригадата и заяви че докато е командващ бригадата ще остане в горна баня и си удържа думата. Не е нито измекяр, нито подлизурко.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка