Страхотен скандал между ген.Марин и Бойко Борисов

Pan.bg 13 яну 2012 | 20:51 views (3218) commentaries(4)
img Какво каза премиерът за ген.Марин?

“Вицепрезидентът Ангел Марин не трябваше да получи орден “Стара планина”. Когато съм коментирал за кучето, знам, че това (пържолите – б.р.) е най-добрата награда за него, както за Марин е “Стара планина”. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти на влизане в парламента.
По-рано днес правителствената пресслужба разпространи стенограма от последното заседание на кабинета “Борисов”, в която министър-председателят буквално се чуди: “Не знам с какво е заслужил Ангел Марин орден “Стара планина”, не мога да си го обясня с какво. По тази логика всички бивши премиери, вицепремиери и т. н. да бъдат наградени да носят орден “Стара планина.”


Вицепрезидентът Ангел Марин върна ордена ”Стара планина”


В безпрецедентно изявление вицепрезидентът Ангел Марин заяви, че връща ордена "Стара планина", който му бе връчен само преди дни, и подчерта, че би го приел само от по-достоен премиер от Бойко Борисов.
Най-висшето държавно отличие беше връчено на Марин от президента Георги Първанов, но както самият той уточни в съобщение до медиите по-рано днес - то е по предложение на военния министър и подписано от самия Борисов. Заради това президентът заяви, че е шокиран от изказването му, че е против връчването на ордена на ген. Марин.
Както вече стана ясно, министър-председателят е заявил още в сряда по време на заседанието на кабинета своята позиция, а днес я потвърди и пред журналисти в парламента с думите: "Считам, че Марин не трябваше да получава орден "Стара планина" заради това, че помилва толкова престъпници. Не вярвам, че именно това е неговата заслуга да получи орден от президента Първанов".
След това изказване на Борисов от президентството разпространиха официално изявление на Ангел Марин, в което се казва: "По повод словоблудството на Борисов в Народното събрание, че не заслужавам ордена заявявам: С това си изявление Борисов показва, че не заслужава гнева ми. Поради това не мога да приема за достойно да съм носител на орден, за чието получаване ме е предложил сам той, и е преподписал указа за награждаването ми. Борисов два пъти се е подписал под мотивите за предложение: „За особени заслуги”. Изпращам му ордена и указа, бих ги приел, когато друг министър-председател, достоен за това, направи предложение за награждаването ми. За мен Борисов е позор за България".
Вицепрезидентът добавя, че по тази причина няма да присъства в Народното събрание, където на церемонията за полагането на клетва на новоизбраните президент и вицепрезидент ще бъде и премиерът.
"Не мога да участвам и в ритуала пред паметника на Незнайния воин за встъпването им в длъжност, където ще бъде и той. Това е, което мога да направя като генерал от Българската армия и вицепрезидент на България, за да запазя не само моята лична чест и достойнство, но и честта и достойнството на хиляди хора, на България", се казва още в изявлението на Марин.
Предложението на кабинета да бъде награден вицепрезидентът е още от началото на декември. В решението се казва: "Правителството реши да предложи на президента Георги Първанов да удостои с орден "Стара планина" първа степен, с мечове, вицепрезидента о.р. генерал-майор Ангел Марин, който навършва 70 години". Сред мотивите за предложението са посочени това, че той е допринесъл много за изграждането на Сухопътните войски в България, помогнал е много на българите, живеещи в чужбина, както и приносът му за военно-патриотичното възпитание на младите хора.
БГНЕС публикува данни от Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" към Министерството на правосъдието, по време на мандата на Ангел Марин са помилвани 431 лица. От тях 333-ма - частично, а 98 напълно. Между тях има десетки, осъдени на 20, 25 или 30 г. затвор. Общо 209 от помилваните са били осъдени за тежки престъпления - убийства, отвличания, телесни повреди, склоняване към проституция, трафик на хора. Имената на помилваните не се публикуват. Единственият известен, който беше помилван от Марин, е лидерът на "Евророма" Цветелин Кънчев.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  мъни мъни 13 яну 2012, 21:02
   
  0
   
  0

  Оооооо имало е як бизнес с помилванията......

 2. #2
  Anunaki 13 яну 2012, 21:12
   
  0
   
  0

  бе прав си е,че за такива работи като помилванията не си заслужава да получава награди пък то и най-големите отличия , но защо го е подписал?
  Единственото обяснение,е че ББ е чел измежду редовете.....:)))))
  надявам се следващият път да фигурира моето име и мен да удостоят с почетен знак :D :Р

 3. #3
  !!!!! 13 яну 2012, 23:48
   
  0
   
  0

  в тоя дух ген.Марин би могъл да попита чрез медиите на основание на какво лицето Бойко Методиев Борисов е повишен в звание полковник,генрал-майор че и генерал-лейтенант, при условие че нито е учил някога за генерал, нито е командвал структура по-голяма от пожарникарска рота и не би ли следвало да върне генералските си пагони ако е толкова принципен, защото точно екипа на Първанов и Марин му подписа заповедта за генералско производство.Бойко Борисов направо плаче да бъде прогонен от България заради невиждано до момента у нас чоекомразство и насаждане на конфликти!

 4. #4
  Really Truth 14 яну 2012, 14:31
   
  0
   
  0

  От друга страна не виждам нито един от изброените мотиви за получаване на ордена като достатъчен за присъждането му. В противен случай всички генерали и офицери трябва да го имат. За помилванията смятам че това е грешна практика много тъмна. Та нали общесттвото изисква пресъпниците да са в затвора или нашето е обратно.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка