Ще има преглед на военното образование, промените през 2013 г.

Pan.bg 09 яну 2012 | 09:14 views (2393) commentaries(0)
img Ще има преглед на военното образование, промените през 2013 г.

Спирдон Спирдонов
otbrana.com

Не е давана оценка от международни експерти, че Военна академия „Георги С. Раковски” е раково образувание. Това каза министърът на отбраната Аню Ангелов по БНТ по повод на публикация в един всекидневник. В продължение на две години имаше една група от Военноморския колеж на САЩ в Монтерей, която се занимавала с гражнадско-военните отношения. Тя ни подпомогна в провеждането на Прегледа на силите пред 2010 г., даваше своите съвети, но никога не е давала подобна рекомендация (б.р. характеристика), посочи министърът.


Промените във военното образование през 2013 г.

Предстои сериозен преглед на военното образование през тази година, стана ясно още от думите на министъра. Смята се, че тя надвишава потребността от военни училища. Към 2013 г. ще преминем към някои промени в тази система, но в никакъв случай няма да касае Военна академия, която е най-висшето звено и дава магистърска степен по военно дело, заяви министърът.

В края на миналата година правителството промени числеността на някои структури от Въоръжените сили. От 1 юли 2012 г.общата численост на персонала на ВМА пада от 3218 щатни бройки на 3049, на Военна академия „Георги С. Раковски” – от 330 на 305 и на ВВМУ „Никола Й. Вапцаров” – от 277 на 267. Намаляването на състава влиза в сила от 1 юли 2012 г.

Реорганизиране на Военна академия

През август м.г. министърът на отбраната Аню Ангелов подписа заповед за реорганизиране на Военна акaдемия “Г. С. Раковски” през 2012 г. Тя бе във връзка с изпълнение на Плана за развитие на Въоръжените сили на Р.България, приет с правителствено постановление в края на миналата година (ПМС 333/29.12.2010 г.). Изготвени бяха новото длъжностно разписание на академията и длъжностни характеристики. Според началника на академията комодор Димитър Ангелов всичко това се прави в съответствие с изискванията на Закона за отбраната и Въоръжените сили, Закона за висшето образование и Закона за развитие на академичиня състав и правилниците за прилагането им. От 22 ноември до 2 декември м.г. академията бе в процес на институционална акредитация на Националната агенция по оценка и акредитация.

През тази година Военна академия "Г. С. Раковски" ще отбележи своята 100-годишнина. Тя е най-старото висше военно училище в България. Създадена е със закон, приет от ХV народно събрание на 1 март 1912 г.

Вътрешно оптимизиране на структурите

Според Бялата книга за отбраната и Въоръжените сили, приета от Народното събрание на 28 октомври 2010 г., не се налага преструктуриране на съществуващата военнообразователна система, поради това че на настоящия етап тя удовлетворява предявените към нея общи изисквания за подготовка. Предвижда се вътрешно оптимизиране на структурите на отделните военни висши училища, промяна на формите и сроковете за обучение в тях и актуализация на учебните им програми.

Намеренията са процесът на оптимизиране на военните висши училища да доведе до намаляване на административния и осигуряващия състав. Бялата книга предвижда оптимизиране на сроковете на обучение във Военна академия „Г. С. Раковски“, в Националния военен университет и във Висшето военноморско училище, като последните освен досе-гашния модел за обучение на курсанти и студенти трябва да създават нови възможности за приемане и обучение на войници, сержанти и граждански лица с висше образование за придобиване на военна квалификация.записано е още, че учебните планове ще позволяват едновременно провеждане на военна подготовка на три потока за обучение на курсанти със срокове съответно 5 години, 3 години и 1,5 година.

Три годишното обучение на курсантите, но без гражданска специалност

В Плана за развитие на Въоръжените сили до 2014 г. не е заложено закриване на Военна академия или военно училище. Записано е, че висшите военни училища поддържат институционалната си и програмна акредитация, оптимизират структурите си, главно чрез редуциране на административния и осигуряващ състав и създават нови възможности за максимален обхват на кандидати за обучение в тях. Набелязано е и развиване на нови способности. Три годишното обучение на курсанти например ще завършва без диплома за гражданско образование и с образователно-квалификационна степен „професионален бакалавър по……” по специалности от професионално направление „Военно дело”. Военните училища ще имат ангажимент и към обучението на личния състав от резерва. На дневен ред е преминаването към 14-месечно обучение на слушатели – редовна форма. Подготвя се изготвяне на спецификация за професията „офицер” за включването й в списъка на професиите у нас.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка