Модернизация на индийските изтребители

Pan.bg 08 яну 2012 | 16:58 views (2801) commentaries(0)
img aeronews.alle.bg

Интересна дискусия тече във форума bharat-rakshak.com. Повод за нея са някои данни изнесени от министерство на отбраната на Индия. За модернизация на 63 машини MiG-29UPG са отделени 963 милиона долара, а за около 50 Mirage-2000 са отделени 2 милиарда долара. Руският договор е подписан през 2008 година и работата по него ще продължи по план 8 години или до 2016 година. Вече има закъснение спрямо първоначалните срокове и е ясно, че програмата ще продължи най-малко 10 години.
image
За сега няма искане за подмяна на РД-33 с нов двигател. Няма и искане от индийска страна за поставяне на управляеми сопла, който биха дали възможност да се управлява тягата и съответно направили самолетите по-маневрени. Той е усвоен от Индия и скоро бе предадена техническата документация от Русия на последната модернизация, която го прави значително по-надежден от М53Р2 на Mirage-2000. За него договорът беше подписан през 2011 година и ще продължи около 10 години. „Дяволски здрави“ са френските самолети, според индийските военни инженери. Ресурсът на машините ще бъде удължен на 6000 часа, което може да доведе до още 20-30 години експлоатация. За руските машини срокът ще бъде почти два пъти по-малък около 3500 часа. Френските самолети ще получат IMA (integrated modular avionics)- интегрирана модулна авионика, за сега е известно, че такава се поставя на F-22, Rafale и Boeing 787.
image

При руските ще се използва „динозавърът-процесор“ от серия 486. Това е малко смущаващо, аз си мислех, че поне нивото на МиГ-29К ще бъде достигнато. Вината за това е може би в катастрофата на МиГ-29КУБ през 2011 година в Ахтубинск и решението на Индия да изчака руснаците да решат проблема. Това доведе до забавяне и на договора за палубни самолети за ВМФ на Русия. Старият радар НО11М ще бъде заменен с «Жук-М2Э».

Новите руски ракети Р-77СД (маса 175 кг, далечина до 80 км) са по-ефективни от френски MICA (маса 112 кг, далечина 60 км). Те са и по-евтини под 2 милиона долара, при 2,4 милиона долара за френските за голямо количество. Далечината се отнася за големи цели. За сега за Индия ще се доставят старите РВВ-АЭ (Р-77) и Р-73Э и нов договор няма. Индийците изчакват да им бъдат предадени 6 модернизирани самолета в Русия- 4 едноместни и 2 два учебно-бойни. След изпитанията Индия ще реши за договора. С французите вече обявиха договор за около 500 ракети.

И двата договора са отворени. Индийците са си извоювали право в процеса на работа да искат промени. Това удоволствие разбира се заплаща допълнително, но Индия иска модерни самолети с възможности да се справят с заплахите Китай и Пакистан.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка