Франция е готова да продължи военно-техническото сътрудничество с Русия

Pan.bg 08 яну 2012 | 11:08 views (2806) commentaries(0)
img http://bulgarian.ruvr.ru/2012/01/06/63458872.html

След продажбата на Русия на хеликоптероносачи „Мистрал” Франция е готова да й предложи най-съвременни оръжия и военна техника. За това заяви участникът във военната секция „Валдайски клуб” Арно Калика.
Изключение съставят балистичните ракети, средства за радиоелектронна борба, кодове на НАТО и автоматизирани състеми за бойно управление.

Френският експерт потвърдил, че преговорите между Москва и Париж по повод подписването на контракт за строителството на трети и четвърти кораби „Мистрал” вървят успешно. Калика смята, че този документ ще бъде подписан през 2012 година. Първите два хеликоптероносача Франция ще достави на Русия през 2014 и 2015 години. В края на миналата година френската държавна компания за военно корабостроене DCNS получи от руската страна аванс от общата сума от 1,2 млрд. евро и започва строителството на първия кораб за Русия.


Очаква се, че корпусите на третия и четвъртия хеликоптероносачи ще се строят в руски корабостроителници. Тези кораби ще струват на Русия 2,5 млрд. евро. При това делът на участие на руската Обединена корабостроителна корпорация във втория проект ще се повиши до 70-80%, в сравнение с 30-40% на приноса й в строителството на първите два хеликоптероносача „Мистрал”. На това обърна внимание военният експерт Игор Коротченко. Франция е най-важният партньор на Русия във военно-техническото сътрудничество, отбеляза той и поясни:

- През последните години между Москва и Париж се създават отношения на стратегическо партньорство в тази област. За Русия и Франция е интересна преди всичко както доставката на най-нови военни технологии от гледна точка на по-нататъшното възпроизводство в Русия. Ние получаваме френски технологии в областта на прибори за нощно виждане, които в частност се внедряват в танковете Т-90. Те от своя страна, по срочни контракти се доставят на чуждестранни купувачи. Френска авионика се използва в изтребителите Су-30, които също се доставят в рамките на контрактите за износ на чуждестранни покупатели. Има добри перспективи по сътрудничеството на Русия и Франция в областта на „цифровата” екипировка за пехотата FELIN.
В същото време в министерството на отраната на Франция все още се запазва определено недоверие към Русия. На това обърна внимание експертът Калика. Според него, в частност, звучат мнения, че би било за предпочитане да се продават „Мистрали” на Грузия. А военните са принудени да признаят: при покупката на „Мистрал” щедростта на руснаците не знаела граници и в преговорите по цената те били наистина великодушни.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка