Полковник Христо Христов: Равностойни сме на съюзниците

Pan.bg 08 яну 2012 | 09:58 views (3815) commentaries(2)
image" alt="img" /> Полковник Христо Христов: Равностойни сме на съюзниците

Андрей Рангелов, в-к "Българска армия"

Това казва началникът на Комуникационно-информационния център (КИЦ) в Стационарната комуникационно-информационна система

- Г-н полковник, имаше ли организационно-щатни промени във вашето формирование през 2011 г.?
- Да, имаше такива промени. От 1 юли 2011 г. нашето поделение беше преподчинено от Щаба по осигуряването и поддръжката на Стационарната комуникационна и информационна система. От същата дата влезе в сила и ново длъжностно разписание. Особеното в него е, че имахме редукция на личния състав от 4 на сто. Секторите, които са основна организационна единица в поделението, бяха намалени от пет на четири. Това наложи преподчиняване на част от личния състав от един в друг сектор. На някои от групите и секциите бяха променени функционалните задължения. Като цяло поделението се запази с основните си функции и задачи. В това отношение не очакваме промени през 2012 г. Длъжностното ни разписание е разчетено за две години.
- Какви технологични новости са внедрени при вас напоследък?
- През изминалата година, заради икономическата криза и финансовите ограничения, не можем да се похвалим, че при нас са постъпили кой знае колко нови системи. За сметка на това пък наши специалисти разработиха нови софтуерни системи, които влязоха в действие. Ще ги спомена, защото те са изключително наша гордост.
На първо място това беше кол-центърът (Call-Centre) с единен телефонен номер за обслужване на потребители от двете сгради на Министерството на отбраната в София – на бул. „Тотлебен” и на ул. Дякон Игнатий”. Това е първата стъпка за преминаване към изцяло електронни заявки за нашите услуги. Всеки потребител може да направи до 6 заявки в кол-центъра. Те веднага се подават на съответните изпълнители, които незабавно вземат мерки за отстраняване на проблема.
Втората информационна система, която беше изградена пак от наши специалисти е електронен телефонен указател, отново за потребителите в двете сгради на МО. Идеята ни е в бъдеще такъв указател се направи и за цялата Българска армия.
В края на ноември получихме и друг нов софтуерен продукт, който е изключително важен за нас – три лиценза за нова антивирусна програма за защита на автоматизираната система - ЕСЕТ СМАРТ СЕКЮРИТИ 4 2.71.2. В момента нашите колеги инсталират този софтуер и до края на този месец той ще действа на всяко работно място.
През 2011 г. получихме софтуер и хардуер за новата домейнова структура на автоматизираната информационна система на Българската армия. Колегите работят по извършване на приемни изпитания. През 2012 г. сегашната домейнова структура ще бъде прехвърлена към новата. С миграцията от Microsoft Windows 2003 2000 r 2003 Server към MS Windows 2008 Server ще стане възможно предаването на електронни съобщения по протокола Х-400 на НАТО.
Също така през тази година се предвижда електронните масиви на информационната система „Логистика” да преминат от версия 9i към 11g, а също и да се разработи нова, единна за цялата Българска армия, база данни за ремонт на техниката.
- Как осигурявате киберзащитата?
- Работи се по два основни пътя. Единият е софтуерен, а другият е с необходимия хардуер. Освен софтуерната програма, колегите-специалисти непрекъснато извършват мониторинг на цялата мрежа и наблюдават всяко работно място. Когато даден потребител по една или друга причина допусне отклонения, те се санкционират. Съдействие ни оказват и колегите от Дирекция „Сигурност на информацията”.
Хардуерната защита пък се осигурява от устройства за криптиране на комуникационните канали, които сме наели от публичната мрежа. Интернетът, който получаваме от държавната администрация, има „защитна стена” (Fire wall). Предприемат се и организационни мерки, които имат за цел да не се допусне класифицирана информация да попадне в публичната мрежа.
- Ефективна ли е системата, имало ли е хакерски атаки към нея?
- Засега няма такива опити. А доколко сме ефективни? Щом досега не сме допуснали изтичане на информация, смятам, че мерките са доста резултатни. По тези въпроси ние сме проверявани непрекъснато от Дирекция „Сигурност на информацията” и от ДАНС. В тази посока не се допускат никакви компромиси.
- Къде е България по отношение на този тип комуникации, съпоставена с другите страни от НАТО?
- Нашата комуникационна система е привързана към тази на НАТО, както по преноса на глас, така и по обмена на данни, например за въздушната обстановка и различна друга информация. Участваме във всички изградени мрежи на НАТО и ЕС. По способности и възможности сме абсолютно равностойни на съюзниците ни. Има какво още да се желае в областта на технологичното ни оборудване. Но все пак нашата техника не отстъпва на тази, която използват колегите.
- Какви препоръки имате към потребителите на свързочните услуги в системата на МО?
- Техниката, която предоставяме на колегите понякога е по-стара, с изтекъл изчерпан ресурс. Но така или иначе с друга към момента не разполагаме. Техниката трябва да се пази, да се използва само по предназначение. Телефонният апарат на работното място е за служебни цели, а не за лично ползване. Всеки месец нашето поделение заплаща една немалка сума за този вид услуга за служителите.
Трябва правилно да се борави с копирната техника – принтери, скенери, които ние предоставяме. Нека всички стриктно да спазват изискванията по Закона за защита на класифицираната информация.
Част от личния състав ползва мобилни комуникации от типа на джиесем, ТЕТРА и т. н. Добре е да се внимава при употреба на устройствата извън служебните сгради, защото има опити за кражба на тази техника. А изчезването на такъв апарат създава после големи проблеми при неговия отчет.
Така че общите ми препоръки към всички са да бъдат внимателни и отговорни. И да не забравят, че както вкъщи пазим техниката и я стопанисваме добре, същото трябва да бъде отношението ни и на работното място.

-----------------


Полковник Христо Христов е трета година начело на КИЦ. В поделението работи вече 12 г., преминавайки през различни длъжности в служебната йерархия.
КИЦ е уникално поделение – най-големият стационарен комуникационен център в Българската армия, с изключително големи отговорности, развърнат в пълен обем и капацитет, казва полковник Христов. Формированието осигурява комуникационно-информационни услуги на министъра на отбраната, началника на отбраната, дирекциите и видовете въоръжени сили. При нас работят едни от най-добрите комуникационни и информационни специалисти, поддържаме способности и възможности на много високо ниво, заявява полковник Христов.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  Джаза 08 яну 2012, 10:19
   
  0
   
  0

  Много сте далече от истината. Незнам на кой съюзници са равностойни, но едва ли те биха се хвалили колко в крак с последните технологии, ако бяха на ваше място.

 2. #2
  запасняк 09 яну 2012, 16:39
   
  0
   
  0

  Тоя полк. Христов е много по-технологичен от всичките ни съюзници и врагове, за които се сещате

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка