Военна академия „Георги Ст. Раковски” през 2012 г.

Pan.bg 08 яну 2012 | 09:45 views (3028) commentaries(0)
img Военна академия „Георги Ст. Раковски” през 2012 г.

Военна академия засилва връзката на обучението с практиката

Андрей Рангелов

Голяма част от лекторите в стратегическия курс ще бъдат хора, които имат практически опит. Това заяви заместник-началникът на Военна академия „Георги Ст. Раковски” полковник доцент Петър Моллов за в. „Българска армия”. По думите му тази новост ще бъде въведена още в първия за тази година стратегически курс, който стартира от 3 януари.

По думите на полковник Моллов, голяма част от занятията ще се състоят в споделяне на проблемите от практиката с обучаемите, като се търсят съответните решения. След това ще се инициира процедура, по която тези предложения, възникнали в хода на обучението, да стигат отново до войските и да намират приложение там.

Практиката от войсковото всекидневие беше лайтмотив и на последния за 2011 г. стратегически курс в най-старата ни военна Алма Матер. Знанията, които ви се преподаваха, се намираха основно във вашия опит, изтъкна полковник Моллов, връчвайки дипломите на завършилите обучението 43-ма офицери. Винаги можете да идвате в академията, тя е и ваша, за да търсите помощ, да обменяте информация с преподавателите, командването и целия личен състав на ВА „Г. Ст. Раковски”, изтъкна в словото си той.

Според полковник Моллов предстои да се извърши задълбочено изследване на това, какви знания са необходими на личния състав на МО и Българската армия, за да може да се постигнат и изпълняват необходимите оперативни способности. Втората стъпка ще е насочена към това потребностите от знания да се запълнят с най-новите, най-съвременните постижения, които съществуват не само у нас, но и при нашите съюзници от водещите страни от НАТО.

Ще се изследва опитът от реалните операции с участието на Българската армия и алианса. Съответно ще се търсят и най-подходящите форми за преподаване на тези знания на обучаемите. Най-ефективно, според нас е обмяната на опита на специалистите и експертите от различните направления чрез така наречените активни форми – семинари, дискусии, решаване на проблеми, щабни тренировки, писане на есета, поясни полковник Моллов.

По думите на началника на отдел „Учения и тренировки” в Дирекция „Операции и подготовка” в МО полковник Валентин Цветанов, участниците в стратегическия курс не са прекъсвали връзките си с формированията, от които са изпратени да се обучават. Сега тук стоят и бъдещи генерали, адмирали от българските въоръжени сили, допълни той по време на връчването на дипломите.

Следващата година ще бъде възлова не само за структурите, които вие представлявате, а и за Военна академия, изтъкна пред дипломиралите се деканът на факултет „Национална сигурност и отбрана” полковник доцент Георги Димов. Получихме определени нови знания в стратегическото лидерство, в мениджмънта на отбраната и сигурността, във военната стратегия, заяви за в. „Българска армия” един от дипломиралите се - началникът на катедра „Организация и управление на тактическите подразделения от полевата артилерия” в Националния военен университет – район Шумен, полковник доцент Сашо Евлогиев.

Изключително доволни сме от коректността на преподавателския състав, от грижите и вниманието, които прояви ръководството на Военна академия, изтъкна той. Полковник Евлогиев изброи и някои препоръки, които курсистите са споделили с преподавателите и ръководството на академията. Става дума за необходимостта от нов прочит на материята по определени теми, за застъпване в по-голяма степен на въпросите за стратегическото лидерство и работата с медиите.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка