Кой чий е в кабинета

Pan.bg 08 яну 2012 | 09:16 views (2224) commentaries(0)
img Кой чий е в кабинета

в-к Труд

/със съкращения/

Икономическият министър все по-често прави самостоятелни ходове и иска да се еманципира частично от Дянков. А като добър тактик Борисов насърчава тази амбиция.

Сред неутралните е шефката на ековедомството Нона Караджова, която е сред експертите в правителството. Тя обаче все по-често подкрепя в решенията на Симеон Дянков. Самият той неколкократно я е давал като положителен пример. Личен избор на Борисов е Лиляна Павлова, която наследи строителното министерство от Росен Плевнелиев.

За самостоятелен играч минава и Томислав Дончев. В правителството го доведе Борисов. Дончев все повече се стреми да си извоюва собствено влияние. Управлението на еврофондовете му дава основание да държи известна сметка на всички министри (и най-вече на зам.-министри), които разпределят пари от тях.

Предложение на среди, близки до Атлантическия клуб, са военният министър Аню Ангелов, както и дипломат №1 Николай Младенов, които се ползват и с одобрението на САЩ. Ангелов обаче често отнася критики от Дянков, че не полага достатъчно усилия, за да реформира ресора си. Спортният министър Свилен Нейков и културният Вежди Рашидов са избор лично на премиера. Докато първият е изключително умерен в изявите си и редовно е хвален за добра работа, скулпторът Рашидов понякога си пати заради прекалено волнодумство.

Простите сметки показват, че Дянков все повече се домогва до позицията на силния човек в правителството. За Цветанов остава да ръководи по свое желание депутатите и партията.

Тактиката на Борисов обаче едва ли ще позволи финансист №1 да развява нарасналото си самочувствие. Премиерът внимателно следва максимата, че няма вечни любимци, а трябва да се поддържа равновесието на силите. Така през 2010 г. рейтингов първенец беше Цветанов, сразен от разкрития за имоти и собствените си гафове. През 2011-а изгря звездата на Дянков, а по собствените определения на премиера 2012-а е запазена за Трайчо Трайков. А Борисов както винаги ще напомня, че министрите не са в правителството, за да се обичат, а да вършат работа.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка