Анювизацията и скромният военен бюджет дадоха шанс на Сухопътни войски

Pan.bg 05 яну 2012 | 14:28 views (2948) commentaries(2)
img otbrana.com

Анювизацията - нереалистичните книги и планове, сбърканите разчети и приоритети и шаблонни модернизационни проекти посвиха в последна сметка нещата на мястото си. Приоритет №1 за армията през 2012 г. ще бъде изграждането и подготовката на батальонните бойни групи на Сухопътни войски. Оказа се прав в грамата си в Уикилийкс един бивш американски посланик, който ни препоръча да развиваме сухопътните си сили и да купуваме самолети и кораби втора употреба. Тези му съвети потвърждават и думите на премиера тези дни.
Няма да купуваме самолети, ще инвестираме в култура - е новота позиция на премиера. Преди време махнахме ракетите. Сведохме танковете до символична бройка. Като завърши мисията в Ирак, може да не ни трябват и хамъри, пушки и "калашници". Сиреч /по Б.Б./, не ни трябва и армия. За Аню, за да е актуален, остава да планира и внесе за печат в правителството закупуването на самолетоносач през следващите години. И да е дежурен с молива и гумата. Какво друго му остава ?

Колкото и парадоксално да звучи, скромният военен бюджет и протакането на сделката с изтребителите даде шанс за развитие на Сухопътните войски. Поговорката"Всяко зло за добро" работи изцяло в полза на най-големия вид въоръжени сили, макар че в прословутия инвестиционен план като приоритет за СВ е посочено само формирането на маневрените батальонни бойни групи. Докато ВВС и БА ще продължат да разчитат на СУ-25 и няма да се хвърлят средства за самолети,ще могат да се изграждат начертаните в плановете нови способности за изпълнение на задачите и по трите мисии от най-големият вид въоръжени сили.

И самият военен министър би отбой по някои от модернизационните проекти свързани с ВВС. Той казва, че конкурсът за изтребители няма да бъде обявен през тази година поради липса на средства. Отлага се за 2013. Но знае ли се с каква кошница ще се върне от Германия премиерът? И дали Бойко Борисов наистина няма да хареса германската оферта за "Еврофайтър" втора употреба и с това пак да обърне армейските приоритети с главата надолу ?
Затова Сухопътни войски трябва да бързат и да отстояват извършването на сертификацията на първата от шестте батальонни бойни групи до края на 2012 г.Да има точни и ясни срокове за подготовката и осигуряването с техника и въоръжение.
Първата крачка вече е направена с разработването на Доктрина на батальонната бойна група. Следващите са свързани с продължаване на изпълнението на Меморандума за разбирателство със Сухопътните войски на САЩ в Европа, който практически е насочен за подготовката на първата батальонна бойна група от състава на карловската механизирана бригада. И през тази година ще има обучение на подразделения от бойните ни групи в съвместния център за подготовка в Хохенфелс и Графенвьор.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  Сержант Дойчев 05 яну 2012, 16:22
   
  0
   
  0

  Тия батальонни бойни групи дето ги фаворизирате са поредната измишльотина на Аню Ангелов-Ньойски. Щели да изпълняват и трите мисии на БА. Демек спецове по всичко - бойни действия, пожари, наводнения и т.н. Нали си спомняте какво се случи с една такава батальонна бойна група на US Army в Могадишо, Сомалия през 1993 г. Янките тогава имаха и въздушна подкрепа, но циганите на ген. Айдид ги попиляха само с калашници и РПГ-та. Нашите рейнджъри по-добре въоръжени и по-мотивирани ли ще са????

 2. #2
  р-к Кольо 05 яну 2012, 18:38
   
  0
   
  0

  Красене, приятелю, този път си се объркал много. Анювизацията на БА е като чумата или като спина, тя не дава шанс никому, повярвай. Това с батальонните бойни групи само звучи бойно, иначе е та.ак работа. Това е все едно да замениш стадо от 100 овце със стадо от 50, като ти кажат, че новите ти овце ще са много по-млекодойни и влакнести. Много хора биха се вързали, ама къде е месото и дали тези нови бойни овце ще компенсират количеството вълна и мляко от старите 100???

  P.S. Примера с овцете не е случаен ;)

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка