Warning: getimagesize(://<img src="http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/33973/NDK1.JPG" alt="image" border="0" />): failed to open stream: Няма такъв файл или директория in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

Огромни военни имоти пустеят, държавата губи милиони

Pan.bg 05 яну 2012 | 09:39 views (2606) commentaries(0)
image" alt="img" /> Огромни военни имоти пустеят, държавата губи милиони

24 часа

Николай Грудев, Любомир Дeнов
/със съкращения/


Военни имоти за милиони в центъра на София пустеят с години. Заради тромава бюрокрация или заради началническо безхаберие държавата пропуска огромни ползи.

Челно място в дългия списък на безотговорността държи Националният армейски комплекс, повече известен като Военното НДК.

Новото правителство уж взе проблема присърце и още през септември 2010 г. отпусна едни 10 млн. лв. за довършване на скандалната постройка. Решено бе хотелската част да се преработи за нуждите на правосъдното министерство, а залата и паркингъг да останат за МО.

Годината мина, но гласуваните пари така и не дойдоха. Затова с ново решение на МС №131 от 12 май 2011 г. бяха дадени отново 10 млн. лв. за довършване. Според постановлението МО трябваше да завърши вертикалната планировка, подземния паркинг и киноконферентната зала. За тази цел бяха предвидени 35% от общата сума или 3,5 млн. лв. Другите 65% трябваше да отидат за превръщането на хотелската част в административна.

В отговор на пресцентъра на МО след питане на "24 часа" от септември м. г. се казва, че "реално се очаква строителството да стартира в края на есента".

Есента отдавна мина, дойде зимата, но Военното НДК продължава да пустее.

Ако бяха пуснали поне паркинга, 12 млн. лв щяха да влизат в бюджета само за година. С тези пари сградата отдавна да е довършена, смятат експерти.

И ако забавянето на ремонта на хотелската част е обяснимо - там се налага тотално препроектиране, не е ясно защо нищо не се прави по залата и паркинга. Тяхното довършване е по съществуващите инвестиционни проекти, тъй като не се променя предназначението им.

По този въпрос военното ведомство мълчи. Което навежда на мисълта, че правителството отново не е изпълнило собственото си решение и е препратило въпросните 10 млн. лв. някъде другаде.

Така Военното НДК поема пътя на емблематичната за държавническото безхаберие сграда на бившия вестник "Работническо дело" срещу Окръжна болница в София.

Но ако бездействието в този случай е породено от липса на пари, то няма обяснение защо суперимоти като двата бивши гарнизонни стола с години стоят заключени.

Двуетажният стол на ул. "6 септември" е на супермясто срещу хитовото заведение "Червило", също собственост на МО. Но докато "Червило" всеки месец носи пари в касата на министерството, то бившият гарнизонен стол с всеки изминал ден губи от стойността си.

Още по-шокираща е историята с другия гарнизонен стол - на ул. "Черковна" №75В - точно срещу входа на бившата ДАНС. Според справка на пресцентъра на МО през юни 2010 г. Мария Димчева, бивша шефка на изпълнителна агенция "Военни клубове и военнопочивно дело", е дала имота срещу месечен наем от 4400 лв. без ДДС за срок от 10 години.

Наемател е известна верига ресторанти. Според договора наемателят се задължава да извърши инвестиции в обекта в размер на 500 000 лв.

Дори и известният ресторантьор да вложи тези пари в ремонта, остава съмнението за крупна държавна минавка. Защото де факто в касата на МО ще влязат единствено мизерните 4400 без ДДС. Ведомството няма нищо общо с т.нар. инвестиции, защото когато някой ден фирмата си тръгне, най-малкото ще си прибере оборудването и обзавеждането. И за министерството ще останат само голи стени.

По неофициални данни само преди 4-5 г. тогавашната агенция "Военни клубове и информация" е била дала същия стол под наем за сумата от 50 000 лв., което означава - 10 пъти повече.

Когато потърсихме потвърждение на тази информация обаче пресцентърът на на МО обяви, че "в счетоводството на агенцията не бил открит предходен договор за наем на същия обект на по-висока наемна цена."

Ситуацията е доста съмнителна. Как така изчезва документ, подписан само преди 4-5 г.?

Дали пък някой не го е унищожил, за да не се правят неизгодни сравнения?
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка