През 2012 година ще фокусираме усилията си върху осигуряване на МиГ-29

Pan.bg 28 дек 2011 | 14:55 views (3215) commentaries(0)
img Това заяви министър Ангелов в интервю пред БТА. Ето и още относно въпроси свързани с ВВС в интервюто на военния ни министър:

"Колкото и странно да звучи на фона на бюджетни ограничения и финансова криза - до голяма степен изминалата година мина и под знака на модернизацията на Българската армия. Приключихме успешно проектите за модернизация на ВВС със самолетите C-27J "Спартан" и хеликоптерите "Кугър"; получихме трите хеликоптера "Пантер" за флота и въведохме брегова радиолокационна система за контрол и охрана на морската граница "Екран". За нуждите на Сухопътни войски получихме нова техника по договора с "Даймлер Крайслер" и сега разполагаме с 335 нови бронирани машини и автомобилна техника. В резултат на успешните преговори с компаниите успяхме да предоговорим контрактите на практика без загуби за българската страна и да насочим средства към поддръжката на новата техника.
Предвид отпуснатия бюджет за отбрана през 2012 г., ще се стремим да сме "по-комерсиални" догодина и да реализираме печалба от тези дейности. Предстои да сключим договори за продажбата на 6 вертолета Ми-17 и 5 Ми-24, които ще ни донесат около 24 млн. лева приходи. С тях ще можем да покрием разходите по възстановяване на ресурса и логистична поддръжка на самолети и вертолети на ВВС.
Бюджет 2012 г. няма да подмени приоритетите от нашия дневен ред, но ще повлияе например на сроковете и графика за тяхното изпълнение. Това е особено валидно за проектите за модернизация, заложени в Инвестиционния план-програма 2020. Приоритетен проект за догодина ще бъде Батальонната бойна група. Ще фокусираме усилията си също така върху осигуряване на летателната годност на самолети МиГ-29 и интегрирана логистична поддръжка на вертолети "Кугър" и "Пантер", на самолетите "Спартан", за които подписахме Споразумение за поддръжка - рамковото е за 10 г., а първият конкретен договор - за 5 г. на стойност 25 млн. евро. "
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка