Началникът на Щаба на отбраната остава на пряко подчинение на военния министър

Pan.bg 16 яну 2010 | 11:19 views (2535) commentaries(0)
img Началникът на Щаба на отбраната остава на пряко подчинение на военния министър. Това гласуваха депутатите при второто четене на Закона за отбраната и въоръжените сили, предаде репортер на Агенция “Фокус” . По този начин беше отхвърлено предложение на депутатите от Коалиция за България, според което началникът на Щаба на отбраната трябва да мине на подчинение на президента. Беше отхвърлено и предложението на депутати от ДПС началниците на висшите военни училища, както и зам.-началниците по учебно-научната и диагностично-лечебната дейност във ВМА да бъдат хабилитирани лица. Това означава, че за заемането на тази длъжност няма да е необходимо въпросните длъжностни лица да имат съответната научна степен.
Беше отхвърлено и предложението на депутати от Коалиция за България, според което се дава възможност при обучението по военни специалности висшите военни училища провеждат обучение и по съответните акредитирана гражданска специалност и дават съответните образователно-квалификационни степени по акредитираните военни и граждански специалности.
Така например се отрязва възможността във ВВУ Долна Митрополия да дава възможност за обучение на пилоти в гражданската авиация. По думите на депутата Румен Петков с предложените текстове не става въпрос за увеличаване на финансовия ресурс на училищата, а по-скоро засяга сигурността на кадровия състав.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка