Warning: getimagesize(://<img src="http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/33973/MOD.jpg" alt="image" border="0" />): failed to open stream: Няма такъв файл или директория in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

Поредният Колективен трудов договор създава основа за взаимодействие между синдикатите и МО

Pan.bg 21 дек 2011 | 07:39 views (2763) commentaries(0)
image" alt="img" /> Поредният Колективен трудов договор създава основа за взаимодействие между синдикатите и МО

Представители на синдикатите ще участват в процеса на изготвяне на класификаторите на длъжностите за цивилни служители в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия – това се регламентира от новия Колективен трудов договор в Министерството на отбраната за периода 2012 – 2013 г. Той бе подписан вчера, 20 декември, от министъра на отбраната Аню Ангелов и председателите на Федерацията на независимите синдикати от отбраната „Българска армия” и на Националния синдикат „Отбрана” Георги Братованов и Тодор Воденов. Договорените нови текстове в документа са свързани още със застраховането на цивилните служители срещу смърт и неработоспособност в резултат на злополука, настъпила при или по повод изпълнение на служебните им задължения; с провеждането на организационно-щатните и структурните промени и др.

„Това е поредният колективен трудов договор, който създава здрава основа за взаимодействие между синдикатите и Министерството на отбраната и ние го считаме за постижение в тази особено тежка ситуация на икономическа криза”, отбеляза министърът на отбраната Аню Ангелов при подписването на документа. Той благодари на синдикатите, които участват в Тристранния съвет за сътрудничество, за разбирането и конструктивния дух, за това че вникват в проблемите на Министерството на отбраната. „Сега остава най-важното - всички страни, които подписахме този Колективен трудов договор да се стремим да го спазваме”, заяви министър Ангелов.

Председателите на двата синдиката в Българската армия Георги Братованов и Тодор Воденов благодариха на политическия екип на Министерството на отбраната за съдействието при изготвянето на Колективния трудов договор за 2012 - 2013, с който достойно се отбелязват 20 години от началото на добрия социален диалог в Министерството на отбраната.

С подписания днес документ се уреждат трудовите и осигурителните отношения и въпросите на жизненото равнище на цивилните служителите по трудово правоотношение – синдикални членове на ФНСО „БА” и НС „Отбрана”. С него се постига по-добра защита на интересите на работещите в сферата на отбраната и сигурността. В документа са взети предвид измененията и допълненията на разпоредбите в действащото законодателство. Той е рамков за Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия, ще влезе в сила от 1 януари 2012 г. и ще важи за срок от две години.

Днес министърът на отбраната Аню Ангелов и председателите на Федерацията на независимите синдикати от отбраната „Българска армия” и на Националния синдикат „Отбрана” Георги Братованов и Тодор Воденов подписаха и Споразумение относно представителните и защитните функции на синдикатите с оглед интересите на цивилните служители по служебно правоотношение, работещи в Министерството на отбраната и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, които прилагат Закона за администрацията и Закона за държавния служител, по въпросите на служебните и осигурителните отношения за периода 2012 г. – 2013 г. В него са договорени клаузи, с които се регламентират взаимоотношенията между Министерството на отбраната и синдикатите.

Подписаните документи в областта на социалното партньорство са пример за демократизиране и модернизиране на отношенията в националната ни отбранителна система.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка