Наши пилоти ходиха в Белград да тренират със сръбските си колеги

Pan.bg 20 дек 2011 | 13:54 views (3750) commentaries(0)
img Otbrana.com

Военновъздушните сили вече работят съвместно с колегите си от ВВС на Република Сърбия. След проведени разговори, положени усилия от нашите авиоспециалисти, направени договорености и заповед на ;инистъра на отбраната, за първи път от 12 до 16 декември 2011 год, група летци от авиобаза Граф Игнатиево посети Република Сърбия, където проведе подготовка на тренажор на самолет МиГ-29, намиращ се на военното летище до Белград.
Групата включваше двама инструктори, четирима обучаеми и старши-офицер от Командването на ВВС. Летците изпълниха полети по прибори, дублиращи прибори, прехват и атака на въздушна цел, групова слетяност, зона сложен пилотаж на малка височина. Отработени бяха действия на екипажа при различни особени случаи в полет.
Пилотите, извършили полети на тренажора на МиГ-29 се завърнаха с много добри впечатления от цялостната организация на посещението, посрещането от сръбска страна и най-вече от възможностите на тренажора за отработване на различни видове летателни упражнения и имитиране на различни ситуации в полет.
image

Тренажорът на МиГ-29 дава възможност да се тренират полети във всички видове метеорологични условия денем и нощем, както и да имитира поведението на самолета в целия му височинно-скоростен диапазон.
Шестимата летци споделиха отлични впечатления от проведената подготовка и възможностите на тренажора, които включват:
При полети в прости метеорологични условия, тренировка за изпълнение на фигурите от простия и сложен пилотаж, полети по зададен маршрут с имитация на характерни земни ориентири, благодарение на подробна графична карта на местността.
Полетите за прехват и атака на въздушни цели могат да се изпълняват поединично или в състав на двойка, като инструкторът от специално работно място може да „играе” водач на двойката или самолет-цел.
В сложни метеорологични условия е възможно отработването на полети по прибори и дублиращи прибори, както и заходи за кацане на различни летища.
Особено полезна подготовка дава тренажорът при отработване на действията на летеца при различни особени случаи в полет. Подобна тренировка води до автоматизиране действията на летеца и значително съкращава времето за реакция в действителен полет.
В подготовката на тренажор взеха участие четирима от най-младите летци на МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево. Основната цел беше под ръководството на двама опитни инструктори да оттренират и усъвършенстват някои от най сложните за усвояване подготовки и да изградят устойчиво разпределение на вниманието в различните етапи на полета
Общото впечатление на групата летци е, че тренажорът на МиГ-29 позволява изпълнението на широк спектър от задачи и е изключително полезен не само за млад и неопитен летателен състав, усвояващ самолета, но и за усъвършенстване на подготовката и на опитния състав или усвояването на нови по-сложни задачи.
Организирането на периодично провеждане на подобни тренировки в бъдеще ще е от несъмнена полза на летателния състав и ще осигури по-добра ефективност при усвояването на самолета от млади летци или на нови подготовки от подготвените пилоти.

Генерал-майор Константин Попов, командир на ВВС: „Военновъзъдушните сили са изключително динамична система. Днес ние сме съвсем различни от това, което бяхме през 2010 година – с нови правила, с нови отговорности. През 2012 година ще бъдем още по-различни. Това ни задължава непрекъснато да повишаваме подготовката на всички наши специалисти и особено на летателния състав!”

Източник: Сайт на ВВС
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка