Корпоративна банка слага ръка на оръжейния бизнес

Pan.bg 19 дек 2011 | 18:35 views (2747) commentaries(0)
img 24 часа

Шефът на Корпоративна банка Цветан Василев и зам.-военният министър Валентин Радев откриват инсталацията на "Дунарит" за унищожаване на стари боеприпаси.
В петък, 16 декември свързаната с банкера Цветан Василев фирма "Дунарит" АД спечели конкурса на военното министерство за 6 стари транспортни хеликоптера Ми-17.
"Дунарит" предложи по 3 801 500 лв. за пет машини и 4 104 000 лв. за шестата, за която се считаше, че е в най-добро състояние. Тези цени се оказаха няколко пъти по-високи от началните, които бяха между 840 хил. лв. и 1, 24 млн. лв. Този факт изненада дори зам.-военният министър Валентин Радев. Експерти от МО очакваха наддаването да не надхвърли 1,5 млн. за всяка от машините.
Ми-17 се търсят особено силно на международните пазари. Те са си завоювали име на стабилни, надеждни и сравнително евтини машини за превози на хора и товари. Най-вероятно ремонтът на вертолетите ще стане в завод "Г. Бенковски", смятат хора от бранша. Те недоумяват защо заводът, който е специализиран за ремонт на самолети и хеликоптери и е собственост на Корпоративна, директно не е участвал в търга на МО?!

След два неуспешни конкурса през годината МО успя да продаде и 5 щурмови хеликоптера Ми-24 за общо 1 266 600 лв. Към тях няма особен интерес, защото по мнение на експерти ставали само за скрап.
Хеликоптерите са бойни, 2-местни и не стават за нищо друго освен за война. Документи за Ми-24 бе подала само една фирма - "Металика АБ", която предложи оферта, близка до началната цена. Един от хеликоптерите Ми-24 дори остана непродаден.
В търга участваха общо 16 фирми, като разликата между предложените оферти за транспортните хеликоптери Ми-17 достигаше до над 1 милион лева.
Офертите бяха отворени публично, но някои въпроси останаха да висят във въздуха.
Първо, как така в тъмното "Дунарит" успя да налучка цените на конкурентите си и да наддаде толкова, че да вземе всичките 6 машини?
Второ, защо цяла година Министерството на отбраната отлагаше търга за Ми-1 въпреки явния интерес към тях, а през това време направи цели 2 конкурса за Ми-24, на които не се яви нито един купувач?!
И трето, верен ли е слухът, че в началото на есента представители на Корпоративна търговска банка са поискали 6-те транспортни Ми-17 без търг срещу обещанието да изкупят и 6-те щурмови вертолета Ми-24 плюс неатрактивни позиции като стари торпеда и торпедни апарати?! (24часа)
Цветан Василев е отворил уста да глътне най-апетитните предприятия от бившия Военнопромишлен комплекс. Така известен бизнесмен коментира мераците на шефа на Корпоративна търговска банка (КТБ) към заводите от отбранителната индустрия.
В момента Василев е мажоритарен собственик на заводите "Дунарит"- Русе, и "Г. Бенковски" - Пловдив. Опита да приватизира и военноремонтния завод "Самуил"- Костенец, но в последния момент отказа да плати, след като прецака класираната на първо място с по-висока цена фирма "Алма Д". Според хора от МО внезапно бил отнет допускът на фирмата до класифицирана информация.
Тази година пък Корпоративна е кандидат №1 за перлата на отбранителната ни индустрия - Сопотските машиностроителни заводи. Вземе ли и тях ще установи монопол и в този бранш.
Тъй като перлата "Арсенал" вече е приватизирана, в списъка от апетитни предприятия остана комай само КРЗ "Флотски арсенал". Той обаче все още е забранен за продажба заради стратегическото си значение.
Бизнесът на "Дунарит" е производство на взривни вещества и снаряди, а напоследък и утилизация на боеприпаси. Новата ориентация се базира на огромните количества излишни муниции на Българската армия, за които няма друго решение, освен да бъдат унищожавани.
Обикновено шефовете на "Дунарит" не говорят за собствениците на завода. Освен че един от клоновете на Корпоративна банка в Русе се намира в административната сграда на завода, компанията пряко е свързана с банката. Никола Киров, един от членовете на борда на "Дунарит", е в ръководството и на финансовата къща "Фина-С", собственост на Цветан Василев. Съсобственик на "Дунарит" е компанията "Кемира", чийто управител Александър Цветков е и в борда на "Техно резиденшъл парк". Тази фирма за недвижими имоти държи 1/2 от акциите на Технологичен център - Институт по микроелектроника, която е акционер в Корпоративна банка.
Другият основен акционер в "Дунарит" с равен дял е "Инкомс телеком холдинг". М. г. чрез дъщерното си дружество "Телеком" холдингът придоби 66% от акциите на завод "Г. Бенковски".
Тази есен Министерството на отбраната обяви за продажба и другите 34% от авиозавода и основен кандидат за тях пак са фирми на Цв. Василев.
"Г. Бенковски" е най-старият авиационен военноремонтен завод в страната. Василев го хареса най-вече заради новите френски хеликоптери от типа "Кугар", базирани на близкото летище Крумово.
Като начало те се нуждаят от техническо обслужване, а в близка перспектива и от ремонт на двигателите и авиониката. Затова в момента тече люта борба фирмата да получи лиценз за кугарите.
Още по-жестока ще е борбата с норвежката компания "Хели уан", която вече притежава този лиценз и има 50-годишен опит в ремонта на подобни машини.
Засега заводът се класира за техническото обслужване на хеликоптерите след всеки 500 часа нальот. След като военното министерство обаче не преведе парите за ремонта на 2 френски машини, новите собственици обърнаха поглед към по-големите възможности на НАТО.
Най-важната задача пред Василев в този ресор е да спечели конкурса на НАТО за ремонт и модернизация на 37 военни хеликоптера Ми-17. Търгът се организира от NAMSA - агенция на алианса за доставки и поддръжка с многомилионен бюджет.
Пактът е събрал снети от въоръжение руски хеликоптери, собственост на бивши соцстрани, с намерение да ги стегне и прати да воюват в Афганистан. Аргументът е съвсем прост - пилотите на афганската армия са обучени да летят на машините от бившия Съветски съюз. Освен това по признание на специалисти Ми-17 наистина се оказал много сполучлив вертолет.
Говори се, че фигури на високи позиции в МО давали твърди гаранции в Брюксел, че "Г. Бенковски" ще се справи с работата. Неотдавна министърът на отбраната Аню Ангелов публично намекна, че "се очаква не без основание" българска фирма да спечели поръчката на НАТО.
Не е трудно да се досетим, че става дума не за коя да е фирма, а именно за "Дунарит" , "Г. Бенковски" или друга, свързана с Цв. Василев.
Зам.военният министър Валентин Радев пък неведнъж бе заподозиран, че лобира за русенския завод "Дунарит".
Миналата есен в отговор на репортерски въпрос къде ще се унищожават залежалите боеприпаси на армията той заяви - в новата инсталация на "Дунарит". И дори отиде да я открие заедно с банкера Цветан Василев.
Инсталацията е купена за 4 млн. лв., като половината пари са от еврофондове. Затова, когато МО обяви конкурс за утилизация на стари муниции за 1,3 млн. лв., имаше очаквания, че победителят ще е именно "Дунарит". Схемата обаче не сработи, защото комисията по търга не допусна русенци заради нередовни документи.
Така до финала достигна само "Берета трейдинг", която обаче бе порязана, тъй като "не можело да се състезава сама със себе си". Обяснението на министър Ангелов бе доста мъгляво, тъй като по закон той имаше право да подпише с "Берета трейдинг".
Само няколко месеца по-късно конкурс за военни униформи завърши с договор, въпреки че до финала пак достигна една фирма - "Аполо". Всички репортерски въпроси тогава за прилагане на двоен стандарт бяха подминати с мълчание.
Заради капризи на "Дунарит" бе на път да се провали второто издание на конкурса за утилизация,който приключи миналия месец. Този път русенската фирма успя да си подготви документите и спечели 3 от лотовете за утилизация, а "Берета трейдинг" - само един. Той обаче се оказа най-скъпият, защото в него попадаха 17 000 противотанкови снаряда, калибър 100 мм.
Министър Ангелов вече бе подписал протокола за класирането, когато "Дунарит" изненадващо поиска да купи тези снаряди. Според експерти мунициите може да се реновират и продадат по-скъпо, интерес имало и към волфрама в сърцевината им.
Апетит към драгоценните снаряди прояви и фирма ЕМКО ЕООД, чиито оръжейни складове край Севлиево гръмнаха на 12 ноември т.г.
Така де факто пред Министерството на отбраната се появи възможност, вместо да плаща за ликвидирането на тези снаряди, да ги продаде. Няма лошо държавата да спечели, вместо постоянно да се охарчва.
В случая обаче МО се изправя пред конфуза за 2 г. да не може да проведе една обществена поръчка, в резултат на което старите муниции остават неунищожени. И най-важното - да наруши едно от правилата в собствената наредба за утилизация.
Защо ли? Ами защото според наредбата "хватката" може да стане само след изричното съгласие на "Берета трейдинг" - фирмата, спечелила въпросните снаряди. Тя май е била принудена да се съгласи, защото онзи ден зам.-министър Радев обяви, че 100 мм снаряди са извадени от сделката. Не стана ясно обаче дали ще има конкурс за продажбата на мунициите, или те вече са обещани на "Дунарит"?! Защото други фирми може да дадат повече пари от Корпоративна банка!
А всъщност казусът има много просто решение. Вместо да се разваля търгът, някой трябваше да подскаже, че буквално преди дни на сайта на търговското дружество "Снабдяване и търговия", собственост на МО, са извадени за продажба 7000 снаряда от същия тип. Вярно, че са по-малко, но по мнение на експерти в складовете на МО залежават стотици тонове от скъпоценните муниции.
Вместо да се създават заплетени казуси, "Дунарит" и ЕМКО отдавна можеше да потърсят въпросните снаряди в обявите на "Снабдяване и търговия". И още нещо - нима, когато са подавали документите за търга, не са знаели, че в един от лотовете има 100 мм боеприпаси?!
По мнение на оръжейници Корпоративна банка е най-вероятният бъдещ собственик и на бисера в огърлицата на родната оръжейна индустрия - Сопотските машиностроителни заводи, по-известни като Вазовски (ВМЗ). Най-малкото, защото и двете предприятия имат близки производства. Според източници от Сопот м.г. банката е отпуснала на ВМЗ крупен необезпечен заем, с който са били покрити част от солидните плащания на дружеството. Към 200 млн. лв. в момента са задълженията на заводите към държавата, припомнят хора от бранша. Според тях спасението е само едно - скорошна приватизация от мощна финансова структура.
По неофициални данни с такива кредити са захранвани и други предприятия от оръжейния бранш. Може би точно това е причината Цветан Василев да е удостоен с високото звание почетен председател на сдружението "Българска отбранителна индустрия", в което членуват почти всички големи фирми от бранша.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка