Warning: getimagesize(://<img src="http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/33973/MOD.jpg" alt="image" border="0" />): failed to open stream: Няма такъв файл или директория in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

МО приветства връчването на Нобеловата наградата за мир-2011 г. на жени за приноса им за постигането на мир в света

Pan.bg 12 дек 2011 | 09:54 views (2093) commentaries(0)
image" alt="img" /> МО приветства връчването на Нобеловата наградата за мир-2011 г. на жени за приноса им за постигането на мир в света

Ръководството на Министерството на отбраната на Република България приветства решението на Нобеловия комитет на Норвегия да връчи награда за мир за 2011 г. на Елън Джонсън Сърлийф, първата демократично избрана жена президент в Африка за нейния принос за запазването на мира в Либерия, на пацифистката Лейма Гбови за усилията й да бъде сложен край на продължителната война в Либерия и на Тауаккул Карман за водещата й роля в борбата за правата на жените, за демокрация и мир в Йемен преди и по време на „Арабската пролет”. Решението на Нобеловия комитет напълно съответства с основните препоръки, залегнали в Резолюция 1325 на Съвета за Сигурност на ООН за необходимостта жените да участват, наравно с мъжете в процесите по укрепване на мира и сигурността в света.

В началото на тази година с приемането на План за прилагане на Резолюция 1325, ръководството на Министерството на отбраната отправи силен политически сигнал към българската и международната общественост за приоритетите при реализирането на политиките на равнопоставеност и при прилагането на евроатлантическия опит в тази област.

В Българската армия жените са около 14 % от личния състав и те професионално изпълняват своите задължения и активно участват в операции по поддържане на мира и сигурността в света.

България е водеща страна по изпълнението на проекта „Ръководната роля на жените в областта на сигурността и отбраната”, който е част от многонационалните подходи за изграждане на способности в НАТО и в рамките на Процеса на срещи на министрите на отбраната от Югоизточна Европа (SEDM). Той дава възможност не само за обмен на опит и мнения, но е и основата за развитие на диалог и сътрудничество на стратегическо ниво. България ще бъде домакин на първата конференция по проекта, под егидата на НАТО, която ще се проведе през втората половина на 2012 г.

До този момент не съществува форум на високо ниво за жените-лидери в сигурността и отбраната и България в рамките на НАТО и страните-членки от Процеса SEDM ще постави началото.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка