САЩ: ДА, БЛА в Иран е наш

Pan.bg 10 дек 2011 | 06:40 views (2341) commentaries(0)
img cbsnews.com

Официален правителствен представител е заявил пред CBS News, че „с голям процент на сигурност” заловеният БЛА, който бе показан по иранската телевизия, е един от най-модерните американски разузнавателни самолети. /виж http://pan.bg/view_article-4-7807-Iran-pokaza-na-video-zaloveniq-RQ-170.html /
Пентагонът отклони да коментира по съображение за сигурност, но според официалното лице анализът потвърждава, че БЛА RQ-170 е в ирански ръце, но как точно се е случило, все още се разследва. БЛА изглежда почти невредим.
Първоначално военните съобщиха, че са изгубили контрол и контакт с един от БЛА RQ-170, летящ над западен Афганистан. Но според редица източници разузнавателният самолет е изпълнявал мисия дълбоко в територията на Иран. ‘Стелт’ БЛА, предаващи видео информация в реално време, се използват от години за наблюдение на иранските атомни инсталации и за търсене на други секретни обекти.
САЩ отхвърлят противоречивите твърдения на Иран, че БЛА е или свален или принуден да кацне със средствата за РЕБ (според руски източници е бил използван доставения преди два месеца комплекс за радиотехническо разузнаване 1Л222 «Автобаза»). Но показания на видеото БЛА е почти невредим, което означава, че може да е кацнал по сравнително полегата контролируема траектория, което не може да бъде обяснено от американска страна.

Иран твърди, че ще се възползва максимално от случая за ревърсинженеринг на секретните системи и сензори на БЛА с цел използване в свои разработки. Но според експертът по въоръженията Joseph Cirincione това ще е изключително трудно. Независимо от всичко САЩ са обезпокоени от попадането на секретна информация и технология в ръцете на Иран, а и в още по-лош случай – в Китай и/или Русия. Били са обмисляни планове за унищожаване на БЛА, след като се е установило, че е ’паднал’ на иранска територия, но не е имало работещ вариант.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка