Призванието на Героя

Pan.bg 09 дек 2011 | 19:41 views (2292) commentaries(0)
img start.ru

Денят на Героите на Отечеството, който се отбелязва на 9 декември в Русия, има отдавнашни традиции. През 1769 година императрица Екатерина Втора в този ден учреди орден „Свети Георги Победоносец”. С него са награждавани воини, извършили подвиг, като са проявили храбър пример за неустрашим дух и самоотдайност. Статусът на висша военна награда бе върнат на ордена през 2000 година. А от 2007 на 9 декември честват Героите на Съветския Съюз, Героите на Руската Федерация, кавалерите на орден „Свети Георги” и орден „Слава”.

Русия бе защитавала не само своята територия и своя народ, тя не веднъж е освобождавала и други страни. Например, в началото на 19 век Руската армия нанесе съкрушителен удар на войските на Наполеон. Това изигра решаваща роля в освобождаването на Европа. След половин век по времена война с турците, руската армия освободи народите на балканските страни. През годините на Втората световна война Червената армия нанесе решаващо поражение на хитлерова Германия и спаси цивилизацията от „кафявата чума”.

В историята има героични епохи, и въпреки че днешното време е сложно да се нарече по същия начин, но все пак място за подвиг все още има, смята Героят на Съветския Съюз, генерал-майор на авиацията Николай Антошкин:

- Оредяват редиците на героите от старшето поколение - Героите на Съветския Съюз. А количеството Герои на Руската Федерация полека се увеличава. И ние се радваме на това. Има върху примера на кого да учим младежите на служене на Отечеството. Това са различни Герои. И летци-изпитатели, и подводничари, и космонавти. Това са и хора, които се борят с терора. Те са хора на различна възраст: започвайки някъде от 23-24 години и по-възрастни.

Показателна е биографията и на самия Николай Антошкин. В края на 60-те години на миналия век той участвал в боевете в района на остров Даманский, воювал е и в Афганистан. През 1986 година Антошкин ръководи сводна авиационна група, която ликвидира последиците от Чернобилската катастрофа. Получил радиационна доза над 600 рентгена и отслабнал с 11 килограма, той продължавал да ръководи действията на своите подчинени. И едва след затварянето на аварийния реактор излиза от заразения район. По-късно, преодолял тежките последици от получената радиация, Николай Антошкин продължава службата си в авиацията. В началото на 90-те години той създава и оформя юридически прочутите пилотажни групи „Руски витязи, „Стрижи” и „Небесни хусари”.

Денят на Героите на Отечеството е много важен за днешна Русия, но се чества без излишен шум и помпозност. Сигурно защото истинските Герои във всекидневието са скромни хора.
/ruvr.ru/
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка