ЗОП ще бъде променен по отношение на обществените поръчки в отбраната и сигурността

Pan.bg 09 дек 2011 | 19:34 views (1980) commentaries(1)
img vesti.bg

Правителството одобри проект на закон за изменение и допълнение на ЗОП. С промените се въвеждат изискванията на три европейските директиви за координиране процедурите по възлагане на някои поръчки за строителство, доставки и услуги в отбраната и сигурността, предаде репортер на БГНЕС.

Новите правила за възлагане ще се прилагат за няколко групи поръчки: доставката на военно оборудване според Общия списък на оръжията на ЕС; доставката на специално оборудване (което включва, изисква и/или съдържа класифицирана информация); поръчките за строителство и услуги, пряко свързани с посоченото оборудване; поръчките за строителство и услуги за специфични военни цели и поръчки за специално строителство и специални услуги (свързани с класифицирана информация).

Праговете, над които задължително ще се прилага редът, определен в ЗОП, са за поръчки за строителство, равни или по-високи от 4 млн. лв. без ДДС, и за доставки, услуги и конкурс за проект, равни или по-високи от 400 хил. лв. без ДДС. Тези стойности ще важат за всички възложители, когато предметът на поръчката е в областта на отбраната или сигурността, независимо дали лицата са държавни органи или дружества, които осъществяват секторна дейност. Възлагането на поръчки в отбраната и сигурността ще се реализира чрез ограничена процедура и процедура на договаряне с обявление. В съответствие с изискванията на директивата не се предвижда провеждане на открита процедура. Аналогично на действащия ред състезателният диалог и договарянето без обявление могат да се провеждат само при наличие на определени, изчерпателно изброени основания.
От значение при възлагане на поръчки в отбраната и сигурността е способността и надеждността на кандидатите, участниците и изпълнителите да осигурят опазване на класифицираната информация. В тази връзка в законопроекта са предвидени различни възможности за възложителя да поставя изисквания към тези лица, свързани със сигурността на информацията, както в процедурата за възлагане на поръчката, така и по време на изпълнение на договора. Гарантиране сигурността на доставките е друга важна особеност при поръчките, свързани с отбраната и сигурността на страната. Предоставена е възможност на възложителя да преценява капацитета на участниците да обезпечат сигурността на доставките. Предвидено е чрез различни договорни клаузи възложителят да си осигури навременна доставка на необходимото му оборудване или своевременно предоставяне на съответните услуги.
Специфичен нов момент са правилата за избор на подизпълнители. С тях се цели създаване на конкуренция във веригата за доставки на основния изпълнител. Запазен е общият принцип участниците свободно да решават дали и за какво да ползват подизпълнители. Предвидена е възможност възложителят да задължи участника, определен за изпълнител, да избере подизпълнители по всички или част от дейностите при определени правила. Тази възможност се посочва в обявлението за откриване на процедурата, а конкретните дейности се указват в поканата за представяне на оферти. Възложителят има право да отхвърли с мотивирано решение подизпълнителите, ако не отговарят на посочените в обявлението и документацията критерии. Във всички случаи възложителят няма право да поставя ограничения, основани на национална принадлежност на подизпълнителите.
По отношение на поръчките в отбраната и сигурността ще се прилага действащият ред на обжалване пред Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд. По този ред ще се обжалват и решенията на възложителите за отхвърляне на избрани подизпълнители. Изключение е предвидено, когато определеният за изпълнител не е възложител. Тогава неговите решения, свързани с избора на подизпълнители, не подлежат на обжалване.
С промените се цели и прецизиране на някои разпоредби и облекчаване на реда за възлагане. По-съществените от тях се отнасят до:
- завишаване с 10 на сто праговете, над които се прилага съответният ред за възлагане;
- допълване на условията, при които определени поръчки могат да бъдат запазени изключително за участие на специализирани предприятия и кооперации на лица с увреждания. Въведено е предложението на национално представените организации на хора с увреждания лицата, които участват в такива поръчки, да могат да изпълнят най-малко 80% от нейния предмет със собствени производство и ресурс. Отпада задължението за представяне на гаранции за участие и за изпълнение в тези поръчки;
- въвежда се санкция за неправомерно задържане на гаранции за участие в процедури. /БГНЕС /

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Realist 11 дек 2011, 13:01
   
  0
   
  0

  Dano tezi promeni dovedat do namaliavane na biurokraciata i dalaverite pri vazlagane na tozi rod porachki! Za da moje navreme da se dostaviat konsumativi struvashti "stotinki" no bez koito skapa tehnika ne se izpolzva i se gubiat sposobnosti, za koito sled tova shte sa neobhodimi milioni za novoto im pridobivane! Osven ako tova ne e celta?!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка