Валентин Радев откри международната конференция ”Научни технологии и системи за осигуряване на отбраната”

Pan.bg 09 дек 2011 | 12:27 views (2023) commentaries(0)
img Валентин Радев откри международната конференция ”Научни технологии и системи за осигуряване на отбраната”

Учените са призвани да видят невидимото и затова трудът им е толкова важен за нас и ние все повече ползваме техния научен продукт. Взаимодействието между Института по отбрана с БАН, с научните организации в страната, с Военна академия и с Националния военен университет дава своите резултати. Това е от полза както за въоръжените сили, така и за българския бизнес от отбранителната промишленост”, каза заместник-министър Валентин Радев вчера, 8 декември, при откриването на двудневната международна научна конференция на тема: ”Научни технологии и системи за осигуряване на отбраната”. „Интелигента отбрана не значи да се намаляват разходи, а разумно да се разходва. Науката е тази, която може да помогне това да се осъществи”, изтъкна още заместник-министър Радев.

В приветствието си към участниците в конференцията началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов каза: „Форуми като този показват, че ние търсим начин да се справим с предизвикателствата към сигурността на 21 век и в национален, и в международен аспект, че подхождаме отговорно и съзнателно към съюзническите ни ангажименти в НАТО и ЕС. Те показват, че с помощта на научноизследователската и научно-техническата експертиза армията ще продължава да бъде това, което трябва – гарант на мира и сигурността.”

Форумът продължава с дискусии в три тематични направления: комуникационни и информационни технологии и системи, защита на информацията; въоръжение и военна техника; военна стандартизация, сертификация, качество и изпитвания.

В рамките на конференцията, по-рано днес, заместник-министър Валентин Радев се срещна с директора на Института за военни изследвания към Министерството на отбраната на Република Сърбия полковник Зоран Райч. По време на разговорите беше обсъдено сътрудничеството между научните военни организации на двете страни и се очертаха перспективите за бъдеща съвместна дейност.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка