Полк. Станев помага на Пентагона да търси данни за загинали летци

Pan.bg 08 дек 2011 | 06:56 views (2319) commentaries(1)
img Полк. Станев помага на Пентагона да търси загинали летци
в-к "24 часа"
със съкращения

През 1993 г. към американското министерство на отбраната е създаден отдел, наречен по-късно DPMO (The Defense POW/Missing Personnel Office). Той координира дейността по откриване на военнослужещи, изчезнали или попаднали в плен от времето на Втората световна война, в Корея, Виетнам, Лаос, Камбоджа, Ирак.

България също влиза в интересите му. През Втората световна у нас е имало около 300 американски военнопленници, намерени са 180 убити летци.

Експертите от DPMO започват да търсят тук още 21 изчезнали американски авиатори, свалени при бомбардировките над София и др. градове през 1943-1944 г. Техен консултант става 63-годишният доцент по информатика от Шуменския университет, полковникът от резерва Станимир Станев.

"Отношението на американското правителство трябва да е пример за нас как се отнася държавата към паметта на героите си", смята доц. Станев.

Той е бивш преподавател по информатика в шуменското военно училище, сега е завеждащ катедра в университета. От 15 г. се занимава с издирването на неизвестни факти от лагера за съюзни военнопленници край Шумен през Втората световна война. В него от 26 ноември 1943 г. до 8 септември 1944 г. е имало 329 души.

Наложило да се запознае в детайли и със съдбата на авиаторите от свалените у нас самолети. Работата му над историята на американските летци и сътрудничеството с DPMO e доброволна.

"Това, което американците от тази служба правят, е да намерят архивни документи и свидетели за обстоятелствата около всеки отделен случай, да отидат на мястото, където се предполага, че е свален самолетът или е загинал техен войник. Ако фактите са достатъчно неопровержими, те предават разследването, откриването на останките на загиналите и идентифицирането им на специалисти от командване, базирано в Хавай. Към него работи и Централна идентификационна лаборатория", разказа Станев.

На 28 юни 1944 г. край с. Чурен, община Родопи, се разбива американски бомбардировач Б-24 "Либърейтър". Пилотът - лейт. Джон Краучли, не напуска в самолета и така осигурява възможност на останалите 9 авиатори да се спасят с парашути.

Останки от пилота са били погребани от местни жители на мястото на катастрофата. През 1946 г. обаче те не са намерени. Затова той също се води "изчезнал при акция".

През 2007 г. преди пристигането на американците от DPMO по молба на близките на Джон Краучли екип, воден от доц. Станев, с подкрепата на Музея на авиацията в Пловдив открива мястото на падане на самолета в Родопите. На 2 октомври 2010 г. в Чурен отива и посланик Джеймс Уорлик заедно с роднини на Краучли. Два дни по-късно в американското посолство е открит паметник на загиналите американски летци у нас.

На снимката - американският посланик Джеймс Уорлик
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  The Old Ranger 08 дек 2011, 17:38
   
  0
   
  0

  Предложение за официално стартиране на подобна дейност в МО е подадена до почти цялото ръководство на МО в началото на 2010 г. включително и до министъра Аню Ангелов. Преписките са изпратени за експертно становище и отговор до директорката на НВИМ д-р Соня Димитрова Пенкова. Отговорът е отрицателен, а експертите са уволнени...

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка