Военният аташе в САЩ фаворит за военното разузнаване?

Pan.bg 06 дек 2011 | 14:53 views (2552) commentaries(0)
img Военният аташе в САЩ фаворит за военното разузнаване?

Любомир Дeнов, в-к 24 часа
/със съкращения/

Официален Вашингтон за втори път за 1 г. препоръчва на военното ведомство да развива младия генерал Стефан Янев, твърдят дипломатически източници.


В момента Янев е наш военен аташе в САЩ. За Вашингтон той замина през февруари тази година. Още в края на лятото висш представител на Пентагона се изказал ласкаво за новия ни военен аташе и казал, че не разбира защо липсват млади кадри сред военния ни елит.

По-късно предложил да върнат Янев в България на мястото на зам.-началника на отбраната вицеадмирал Минко Кавалджиев, който тази есен трябваше да излезе в пенсия.

Намекът бил докладван където трябва, но последвало мълчание. Вероятно висшето ръководство на армията е преценило, че командирският опит на Янев е недостатъчен, че силата му е по-скоро в полето на военната дипломация, твърди изнточникът.

Тази есен обаче човек на Пентагона отново повдигнал въпроса за Янев. Според него младият генерал пасвал идеално за шеф на служба “Военна информация”. Дори натъртил, че Янев си губи времето във Вашингтон, 1 г. там му била напълно достатъчна.

След отказа на президента Георги Първанов да назначи комодор Валентин Гагашев и ген. Динчо Карамунчев за шеф на военното разузнаване, министърът на отбраната Аню Ангелов сложи временно на длъжността о. р. полковник Веселин Иванов, разузнавач от кариерата. По закон директорът на службата трябва да е военен, а за назначаването му е нужен указ на върховния главнокомандващ.

Според висши военни Иванов е временно решение за спецслужбата. Той притежава безспорни качества, но бе избран с една стратегическа цел - да изчисти трупаните с години проблеми и да пресече дефектните практики от времето на предишния шеф ген. Пламен Студенков. Освен това Иванов трябваше да успокои нервите на разведката, която междувременно се раздели на 2 лагера. Единият искаше за шеф да дойде човек от вън, който да не се е сраснал със системата. А другият държеше на професионалист, който няма тепърва да научава азбуката на занаята. Иванов получи и задачата да подготви и проект за закон за военното разузнаване, който между другото да разреши и цивилни да оглавяват спецслужбата.

Пак по мнението на висши военни Веселин Иванов се е справил добре с поставените му задачи. Оттук нататък трябва да се реши това ли наистина е човекът, който ще развива спецслужбата, или трябва да търсят по-силна кандидатура.

Някак между другото се промъкват коментари за съветската военна академия и за двата мандата на Иванов като разузнавач срещу сегашния ни съюзник Гърция.

Никак не са случайни и думите на министър Ангелов, че “след като Плевнелиев положи клетва като президент, ще предложи и началник на служба “Военна информация”. Сега вече ще е лесно - няма го Първанов да му блокира назначенията.

Паметливи припомнят и упоритостта, с която МО шефът държеше именно външен човек да оглави разузнаването. И точно затова предложи Гагашев и Карамунчев.

Проектозаконът за военното разузнаване, който позволява и цивилен да оглавява спецслужбата, трябваше да влезе в сила до Нова година. По всичко личи обаче, че на управляващите сега не им е до него.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка