Тактическо занятие с бойна стрелба на тема „Взводът в настъпление”

Pan.bg 06 дек 2011 | 07:32 views (4796) commentaries(0)
img Тактическо занятие с бойна стрелба на тема „Взводът в настъпление”

Цончо Драгански
bgarmy.eu

Мъглата почти се е вдигнала над близките височини и само в ниското бялата пелена все още се стеле. Постепенно есенните багри на горичката се откриват и тя заискрява в различни цветове под приблясващите слънчеви лъчи. Миговете са красиви и вълнуващи, но едва ли воините от взвода на старши лейтенант Христо Танковски ги забелязват. Подразделението рано сутринта се е придвижило до тази местност и заема изходен район за подготовка за настъпление. Извършва се маскировка на личния състав и на техниката, инженерно оборудване от първа необходимост, дозареждане с ГСМ, проверка на оръжието и техниката, сверка на мерните линии, пристягане на снаряжението…

Цялата тази дейност е епизод от тактическото занятие с бойна стрелба на тема „Взводът в настъпление”. Ръководител е изпълняващият длъжността командир на сборна пехотна рота капитан Даниел Димов от 38-и батальон на 2-ра Тунджанска лека пехотна бригада. Той е създал тактическа обстановка, според която войски на една държава са навлезли в територията на друга и сe намират на определен рубеж. Задачата на ротата е да заеме изходен район, взводовете да се развърнат и да отразят атаката на противника.
Към взвода на старши лейтенант Танковски са придадени два разчета от смесен противотанков взвод с командири старши сержант Гено Колев и младши сержант Николай Иванов, и разчет от зенитно-ракетен взвод с командир старши сержант Иван Иванов. Двата разчета ПТУРК „Фагот” и разчетът на „Стрела 2М” ще осигуряват района, през който ще преминат пехотинците. Преди да тръгне изнасянето на взвода, те ще заемат рубеж на височина, откъдето ще имат отлична видимост. По този начин ще прикриват действията на пехотата от противника и ще водят огън по негови самолети и бронирани цели.
Взводният командир старши лейтенант Христо Танковски отдава бойна заповед. Личният състав се транспортира с бронетранспортьори на три километра в подножието на посочена височина. Взводът изпълнява линия машини и се развръща в предбоен ред. Воините се спешават и продължават в направление към централната вишка на гарнизонния учебен център „Люляк” в околностите на Стара Загора. При достигане на рубежа те откриват огън по противника, който се намира на стотина метра след централната вишка. С щатните оръжия и бордовото въоръжение на БТР-ите пехотинците отблъскват агресора, а следващата им задача е да възпрепятстват негова контраатаката. Взводът изчаква главните сили, които да доизтласкат противника до връщането му в териториалната граница. Ролята на противник изпълнява имитационната група на старши сержант Милен Божинов.
На следващия ден е тактическото занятие с бойни стрелби на взвода с командир лейтенант Емил Генов, обяснява капитан Даниел Димов. При него изходният район ще бъде друг, на по-близко разстояние до противника.
В същото време на полигон „Корен” в Хасковския регион се провеждаше тактическо учение с бойни стрелби на тема „Настъпление от движение на механизираната рота в състава на механизирания батальон”. Командир на ротата от 31-ви батальон на 2-ра бригада бе капитан Илиан Гелемеров. В учението участваха още минохвъргачна батарея, смесен зенитно-ракетен артилерийски взвод и смесен противотанков взвод от батальона.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка