Warning: getimagesize(://<img src="http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/33973/VL.JPG" alt="image" border="0" />): failed to open stream: Няма такъв файл или директория in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

35 години от създаването на Специализирания ученически батальон „Васил Левски”

Pan.bg 05 дек 2011 | 21:01 views (4097) commentaries(3)
image" alt="img" /> 35 години от създаването на Специализирания ученически батальон „Васил Левски”

Цончо Драгански
в-к "Българска армия"

Ученици от 3-и до 12-и клас, облечени в униформи и спазващи военната йерархия. Съвместни занятия с командоси и огнеборци. Обучение за действия при бедствия, аварии и катастрофи. Такава е представата за Специализирания ученически батальон „Васил Левски” от град Стрелча. От 1976 г. досега негов командир е подполковникът от резерва Михаил Неделев.

През тези 35 години ученическото формирование преминава през редица етапи. Възниква в резултат на идеята за създаването на специализирани отряди „Млади приятели на Българската армия и МВР” и носенето на почетен караул на пост №1 на мемориалния комплекс „Априлци” в град Панагюрище. Преди няколко години пък започна традиция за формирането на клубове „Приятели на армията”. И какво по-лесно от това батальонът да стане един от тези клубове ?
Сега клуб ли сте или батальон, питам подполковника от резерва Михаил Неделев, макар че ми се иска първият ми въпрос да бъде „Не премина ли вече твоята лудост ?”. Но пък си мисля дали няма да го обидя. Продължаваме да сме Специализиран ученически батальон „Васил Левски”, отговаря офицерът от резерва и обяснява, че той се състои от три специализирани отряда. Първият е „Млад командос”, който играе ролята и на „Млад спасител”. Вторият отряд е „Млад огнеборец”, а третият, основно от момичета, е „Млад санитар”.
Батальонът е създаден през 1976 г., когато Неделев е бил назначен за комендант на пост №1 в Панагюрище. Формированието прекъсва дейността си за няколко години и е възстановено през 1996 г. Батальонът е съдебно регистриран през 2000 г. и има свой устав и своя клетва.
Подполковникът основава и втори ученически батальон – в Белене, който е прекратил дейността си, и трети – в Панагюрище, функциониращ на пълни обороти. Това е така, защото една от първите записали се в батальона през 1976 г. Лушка Апостолова сега е директор на Професионалната гимназия по техника, лека промишленост и стопанско управление в Панагюрище. В гимназията е създаден СИП (свободно избираем предмет), който всъщност представлява отряд за действия при природни бедствия, аварии и катастрофи. В него основно се изучава първа долекарска помощ, както и всички други дисциплини, типични за батальона.
Използвам случая да благодаря на Министерството на отбраната за двата проекта, които осъществихме с полковник Севастиян Добрев, бърза да подчертае Михаил Неделев. Проведени са два безплатни лагера за учениците от батальона в националния учебен център на БЧК в с. Лозен. Децата са останали много доволни и най-важното е, че им е дадено удостоверение за премината такава подготовка.
Колко от участниците в батальона са се посветили на военната служба ? През последните две години, отбелязва офицерът от резерва, имахме 7 кандидати за кадрови войници, но пък през това време нямаше прием. Досега 46 обучавали се в батальона са станали кадрови войници и още 7 – офицери.
Учениците от Стрелча и Панагюрище са винаги добре дошли във военните формирования и музея на авиацията в Крумово. Посрещат ги на празници, помагат им с каквото могат, заедно извършват показни занятия.
Не, не получавам никакви пари и понякога мисля да се откажа, отговаря неочаквано подполковникът от резерва Михаил Неделев, сякаш се досетил за незададения му първи въпрос. Но продължава – как да се откажа, като идват децата и искат да се запишат в батальона. Сега много се надява на новоизбрания кмет на Стрелча Иван Евстатиев, който е капитан от резерва. Познават се отдавна и знае, че той държи на патриотичното възпитание. Казал му, че ще му помогне и вече е направил първите стъпки в тази насока.

-----------------------

Защо участвате в този батальон?

Теодор Пенчев – десетокласник:
В батальона съм от 3 години. Тук се учим как да реагираме при природни бедствия и при пожари, как да оказваме първа помощ… Видял съм в пожарната как се разпъват маркучите, шланговете, как се свързват… Ходим по екскурзии и във военни формирования.


Кирил Геров – десетокласник:
От 4 години съм в батальона. Искам да се обучавам на ред и дисциплина, да оказвам първа долекарска помощ. Искам да знам какво да правя при бедствия като земетресение, да помагам на другите при наводнения, пожари, да помагам на бедните, на тези, които не могат да се справят …И всичко това ми е интересно. Мисля да се реализирам като войник.


Деница Петрова – шестокласничка:
От един месец съм в батальона. Записах се, за да науча как се оказва първа долекарска помощ. Водят ни на интересни обекти, показват ни неща, които не съм виждала. Не мисля да стана войник като порасна.


Ана Декова – шестокласничка:
В батальона съм от няколко дни. Мои приятелки ми казаха, че е интересно и се записах. Заниманията не ми пречат на уроците. Сега ходихме в музея в Крумово. Видях много самолети. Господинът ще ни води да видим интересни неща. И искам да се науча на много умения.


Стойна Караджова – майка на ученичка:
Учителка съм в начално училище „Паисий Хилендарски” в
Стрелча. Дъщеря ми Латина е десетокласничка и е в батальона от 4 години. Ходи най-редовно, защото се учи на ред, отговорност, дисциплинираност. Научава се да помага на другите. Израсна и стана много по - отговорен човек. Наистина се чувства промяната в нея. Имам и син, казва се Христо, той е в 12-и клас и неговата любов е историята.


На снимката:
Част от учениците от батальона в Стрелча. Фото автора
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  plamborka 06 дек 2011, 00:08
   
  1
   
  0

  ???!?Или ще защитават оскъдното ни ОТЕЧЕСТВО или са решили да копират накогашното НВО-но с друга цел.

 2. #2
  запасняк 06 дек 2011, 17:05
   
  3
   
  0

  Браво на Неделев! За съжаление е сам като бяла лястовица. Когато през 1990 г. Розалина Новачкова и сие разсипаха Началното военно обучение, той не се отчая. Направи батальона и успя да се пребори за часове в училищната програма във вид на СИП. А тоя тъпак Аню, военното обучение щял да го въвежда като задължително в средните училища. И забележете как - чрез закона за резерва. Тоя Аню да вземат направо да го назначат и за министър на просветата. Колко му е и там да я окендза като в армията????

 3. #3
  freelander 20 юни 2012, 21:55
   
  1
   
  0

  zdraveite iskam da pitam kade vuv bulgaria ima sredno voenno uchilishte

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка