Законопроектът за резерва: На война няма да се ходи само доброволно

Pan.bg 05 дек 2011 | 14:48 views (2608) commentaries(2)
img Законопроектът за резерва: На война няма да се ходи само доброволно

Спирдон Спирдонов
otbrana.com

Законопроектът за резерва на Въоръжените сили вече е в Народното събрание. В мотивите, подписани от премиера Бойко Борисов, се посочва, че необходимостта от такъв закон се породи след отмяната на


задължителния характер на наборната военната служба, считано от 1 януари 2008 г. Това е довело и до отмяна на задължителните воински задължения на гражданите, изпълнявани основно при служба в запаса. Преустановено е провеждането на мобилизационна подготовка, която също е елемент на подготовката на българските граждани и военните формирования за защита на отечеството.

Промените в Конституцията не са били последвани от актуализация на съществуващата законова уредба. В резултат на това е и нормативната празнота, относно подготовката на гражданите за защита на отечеството и по въпросите за формирането, състава, подготовката и използването на резерва на въоръжените сили.

От друга страна се отчита, че реформите във въоръжените сили на армиите на Алианса, включително на България, също поставят необходимостта от създаването на боеспособен резерв с нова организация, гъвкав състав и съвременни правила за използване.

Разработеният законопроект урежда обществените отношения, свързани с ръководството, състава, подготовката, използването, отчета и службата в резерва на въоръжените сили на Република България и подготовката на българските граждани за защита на отечеството.

Основната теза, залегнала в предложения законопроект, вследствие на отмяната на задължителната военна служба е доброволният принцип за подготовка на българските граждани за защита на отечеството и за комплектуването на резерва на въоръжените сили с български граждани и техника в мирно време.

Българските граждани, които са изявили желание да служат в резерва или да предоставят техника за определен период от време срещу заплащане, ще могат да сключват договор при условия и по ред, определени в закона. За срока на действие на договора те придобиват статус на резервисти, а техниката - статус на техника-резерв, и ще получават определено в законопроекта финансово възнаграждение.

Съставът на резерва се определя като доброволен резерв и запас. Доброволният резерв е предвиден за комплектуване на доброволен принцип с резервисти и техника.резерв на единния комплект въоръжени сили на военните формирования от Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, за изпълнение на задачи по отбраната на страната, за участие в операции и мисии извън територията на Република България и други задачи по защита на националната сигурност в мирно време.

Предвижда се приемането на служба в доброволния резерв да се извършва след провеждане на конкурс и сключен договор. Конкурсното начало ще даде възможности за определяне

За военно време, съгласно Конституцията, е предвиден задължителен принцип за комплектуване със запасни и техника. Това дава правна възможност за възлагане със закон на конкретни задължения на гражданите, непосредствено свързани с необходимостта от защита на отечеството. Задължителният принцип се прилага при необходимост от защита на отечеството и възниква с привеждането на страната във военно положение или в положение на война. Тогава освен действията на доброволния резерв чрез мобилизация ще се прилага и задължителният принцип за комплектуване на резерва със запасни и техника. При обявяване на положение на война или на военно положение службата в резерва за резервистите от доброволния резерв и за запасните, получили мобилизационно назначение, преминава във военновременна служба, става ясно от законопроекта.

Приемането на закона ще създаде възможност за нова организация, гъвкав състав и съвремени правила за използване на резерва.

В законопроекта е предвидено да се провежда подготовка на българските граждани за усвояване на знания за отбраната на страната и защита на отечеството. Тя ще започне от 1 дептември 2013 г. в средните училища в рамките на общо десет учебни часа от определените в учебните планове часове на класа.

Впоследствие подготовката им ще може да продължи на доброволен принцип в граждански висши училища, военни академии и висши военни училища в курсове по начална и/или специална военна подготовка. Завършилите начална или специална военна подготовка ще се вписват на военен отчет и ще бъдат ресурс за потребностите на резерва, което ще им дава право да сключат договор за служба в доброволния резерв.

Предвижда се значително намаляване броя на водещите се на военен отчет български граждани и техните задължения по отчета. Задължения по отчета ще имат само резервистите, запасните, военнослужещите, освободени от военна служба, притежаващите граждански специалности, необходими на въоръжените сили. Дейностите по водене на военния отчет основно ще се извършват служебно от органите, водещи отчета, във взаимодействие с Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване” на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и със съответните органи от общинските администрации.

За постигане на оптималност в управлението на резерва се създава Централно военно окръжие – военно формирование на пряко подчинение на министъра на отбраната, с подчинени териториални структури, които са органи за водене на военния отчет. Това, според вносителите, се обуславя от необходимостта за пряк контакт на системата за управление на резерва с другите министерства и ведомства от системата за национална сигурност с министъра на отбраната.

Министърът на отбраната Аню Ангелов вече съобщи, че през следващата година ще се наберат от 300 до 350 резервисти. Целта е до края на 2014 г. резервът на Въоръжените сили да бъде попълнен на 100 процента. Става дума за около 3400 души.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  plamborka 06 дек 2011, 01:14
   
  0
   
  0

  "След дъжд,качулка "ПРИМИЕРЪТ страда от психично заболяване, а новоизбраният президент го няма!Ако четем между редовете ще забележим странно противоречие и двусмислие,как да създадеш от нищо -нещо-БОЕСПОСОБЕН РЕЗЕРВ с нова организоция,гъвкав състав и правила за използване-ЕНИЧЕРИ!Точене на пари...или "Зьконопроектът за резерва ВС в НС"??!?Та ние вече нямаме боеспособна армия,продаваме си авиацията,танкове,кораби в името на АЛИАНСА.Щом "кадровата"ни "армия" не може да ни защити тогава сигурно учениците...

 2. #2
  The Old Ranger 06 дек 2011, 15:34
   
  0
   
  0

  Поредните упражнения и измишльотини на Аню Ньойски!
  Армейският резерв трябва да е 2-3 пъти по-голям от кадровата армия. Този негов "доброволен резерв" ще бъде новият пенсионерски приют на анювите хранени хора. След като нямаме вече наборна армия не може задължително да се привикват в запаса бившите наборни, а тези, които не са помирисвали казармен портал ще си кютат цял живот като граждани без задължения. Ще гледат по ТВ от фотьойла в хола как БА води бойни действия и ще гризат солети с биричка.
  Егати и простака е тоя Аню!!!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка