Аню Ангелов: Отмених бонусите в МО, за да запазя заплатите на бойците

Pan.bg 03 дек 2011 | 07:33 views (2939) commentaries(2)
img Военният министър Аню Ангелов: Ще пращаме на мисии и резервисти
Отмених бонусите в МО, за да запазя заплатите на бойците

Интервю на министъра на отбраната Аню Ангелов за в. „Телеграф”
2 декември 2011 г.

- Г-н министър, кога реално ще изтеглим военния ни контингент от Афганистан? От коя дата там вече няма да има нито един наш рейнджър?
- Стига с това изтегляне. Изтегля се въже, а не живи хора. Ние намаляваме поетапно. Първо започваме с медиците - 10 човека от болницата в Херат. Те ще бъдат върнати у нас през 2012 г. След това, в началото на 2013 г., се предвижда прекратяване на задачите на ротата ни за охрана на външния периметър на летище Кабул. До края на 2014 г. ще бъде прекратено и участието на ротата, охраняваща вътрешния периметър на летище Кандахар. Сега политическото решение е да се намали с 3/4 контингентът ни в Афганистан.

- Ще пратим ли на мястото на контингента ни там батальонната бойна група?
- Батальонната бойна група е нашето решение за модернизиране на пехотата. Във всяка от двете бригади ще имаме по три такива групи, които ще се обучават заедно, ще участват заедно в мисии на територията на страната, ако се наложи и в чужбина, но не се предвижда да заминават в Афганистан.

- В приетия преди ден проект на Закон за резерва се предвижда да наемете между 300 и 350 човека в доброволния резерв. Какви заплати ще им давате?
- Тази цифра - между 300 и 350 човека, е обща до края на 2012 г. А до 2014 г. трябва да имаме около 3500 резервисти в цялата армия. За това, че се зачисляват в доброволния резерв, резервистите ще вземат между 1 и 1,5 месечни заплати годишно в зависимост от званието, което имат.

- Това е при положение че не е викан. А ако е?
- Ако е викан през този период на активна служба, ще получава заплата все едно е на кадрова военна служба. Съответно пак по звание. Така ще се определят и допълнителните възнаграждения. За участие в мисии също ще бъдат викани резервисти, ако щатното им подразделение, в което се водят, ще заминава. Мисиите могат да са на територията на страната и извън нея.

- Т.е. ако искат и обикновени хора, които се числят към резерва, ще ходят на мисии като тази в Афганистан?
- Това са хора с военна подготовка, постъпили доброволно в резерва. И не ако искат. При положение че са подписали договор, няма не искам. Човекът ще трябва да поеме тази отговорност. Трябва да кажа и друго - договорите с тези резервисти, които имат работодатели, ще бъдат подписвани тристранно - между шефа им, МО и самия резервист, с конкретни клаузи за всяка една страна. Предвижда се и обезщетение за работодателя, ако за повече от 30 дни през календарната година неговият работник е извикан на активна служба. По същия начин ще се сключват договори и със собствениците на техника - автомобилна и друга, която е за нуждите на доброволния резерв. Става въпрос за машини, с каквито не разполагаме.

- А какво ще става със запасните военни?
- Те няма да се викат в мирно време, а ще се водят служебно на военен отчет. Става дума за хора, които са имали военна подготовка. Те ще бъдат използвани само в случай на война. На тях няма да им се плаща през годината, а само ако ги извикат. Няма да продължи и воденето на отчет на всички момчета, които са навършили 18 г., както досега. Ще се завеждат само онези с военна и специална подготовка. Философията е такава - доброволният резерв доокомплектова армията за мирно време, а запасът - за военно време.

- Трябва ли военните сами да си плащат осигуровките?
- През 1996 г. държавата плащаше осигуровките само на военните. След това се предвиди това право и за полицаите и служителите от МВР. Впоследствие, с приемането на закона, го получиха и всички държавни служители. Сега се предлага всички да си ги плащат сами. Ако се пристъпи към тази крачка, ще трябва да се вдигнат заплатите на всички военни и държавни служители от МО с колкото ще извадят от джоба си, за да си платят осигуровките. На практика влиянието върху бюджета на министерството ще е нулев.

- Кога ще има крайно решение по този въпрос?
- Премиерът даде три месеца срок и предполагам догодина. А нашето становище е, че да - може да се премине към такъв вариант.

- ВМА вчера имаше празник. Защо елитното болнично заведение натрупа толкова дългове, заради спешната помощ ли?
- ВМА има около 92 млн. лв. дългове, натрупани през годините. Най-голямата част от тях са за поддръжка на скъпата апаратура. МО ще отдели от бюджета си около 8 млн. лв., за да подпомогне академията. Останалата част от 82 - 85 млн. лв. ВМА ще трябва догодина да сведе до нула. По какъв начин, те си решават. Ако трябва - с драстични мерки.

- Колко драстични?
- Дори със спиране на планов прием на цивилни граждани. Ще изискаме от здравното министерство заплащане на спешната помощ, която в момента не се покрива от НЗОК, заплащане на психиатричната помощ, натрансплантациите. Така дълговете ще се сведат до нула. - Колко са цивилните пациенти?
- Истинската причина за това положение е, че над 90% от пациентите във ВМА са цивилни граждани, а не военни. Това означава, че МО плаща от своя бюджет, за да се лекуват гражданите, дори повече, отколкото трябва. Трябва и Министерството на здравеопазването да плаща, за да можем да подпомогнем усилията на генерал Тонев.

- Последиците от взрива в Ловни дол още се коментират. Хората се притесняват как се охраняват боеприпасите. МО има ли проблем с това?
- Не. Но МО не може да носи отговорност за частните фирми. Наскоро даже американски специалисти провериха как съхраняваме боеприпасите и оценката им беше отлична. Към момента трябва да подобрим осветяването на някои райони и да въведем камери. Що се касае за складовете с отпаднала необходимост, към края на 2014 г. ще имаме 25 такива обекта, които постепенно ще продадем. Към момента са продадени 3.

- Преди време се зарекохте, че няма да търпите хора, които пият и карат, защото рушат имиджа на войската. От началото на годината до момента колко бойци и чиновници от МО сте наказали или уволнили заради пиянство?
- Общо 28 военни и цивилни са наказани, защото са били хванати да шофират личните си коли пияни. От тях катастрофи са причинили 12. Никой обаче не е бил хващан да шофира пил служебен автомобил.

- Има ли командири, които са хващани да използват служебните си коли за лични цели, което също е забранено от вас?
- Няма случаи да сме хващали, но това не означава, че няма. Важното е тези хора да знаят, че Военната полиция ще ги хване рано или късно. Дори аз като министър не си позволявам да използвам служебна кола, ако не се налага.

- МВР хвана няколко военни да продават и да използват наркотици. Какви са вашите данни?
- От началото на годината досега са задържани 15 лица заради наркотици. Но не за притежание, а за държане на дрога. Заведени са досъдебни производства срещу тях.

- Доста военни ви се разсърдиха, след като обявихте, че отменяте бонусите. Какво ще им кажете? Те се интересуват дали за Коледа и Нова година ще вземат нещо допълнително.
- Знам, че това ги вълнува, но тази година няма да вземат бонуси. Всичките икономисани пари насочихме към погасяване на задължения, вече съм обяснил това. Искам да кажа на военните и цивилните служители, че дори имаше заплаха през следващата година да не си получават нормално заплатите. Разчитам на разбиране.

- Военните наистина ли не са знаели, че е можело и заплати да не получават?
- Да, естествено е, че ако 10% ти свалят от бюджета, ще се затрудни и бойната подготовка. Но тогава щеше да излезе, че само си храним военните, а те не работят. Това не го допуснах. Имаше и вариант дори да отидем на по-големи съкращения през плануваните за следващата година. Затова решението беше тежко за отмяната на бонусите, но го взехме с военното и политическото ръководство.
-
Има ли решение за шеф на военното разузнаване?
- Ще трябва да почакате до 22 януари 2012 г. Всеки може да спекулира на тази тема, но решението ще бъде на българската държава, а не на което и да е посолство, акредитирано в София, включително и американското. Не бих допуснал никой от чуждите дипломати да кадрува в Българската армия.

Интервюто взе: Виктория Пенкова
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  Tersit 04 дек 2011, 12:49
   
  0
   
  0

  Когато назначаваш висши командири и началници, или ги повишаваш във воинско звание, това е "инвестиция" която ти дава възможност да упражняваш чрез тях влияние додето са на влиятелни постове. Когато повишаваш някого във воинско звание и длъжност, това е израз на благодарност за свършена "работа" от повишените. Така че повечко генерали и адмирали, повечко полковници и морски капитани е по-добре да има - по-добре е за устоите на властта. Повече войници? То си е загуба за нея, но войници ще потрябват в критични моменти. Е, казва си властникът, след мен и потоп.
  Божидар Спасов

 2. #2
  Поп Харитон 05 дек 2011, 12:54
   
  0
   
  0

  Убеден съм, че някой ден Аню Ньойски ще го съдят за престъпното снижаване на нивото на военната ни сигурност!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка